Industriarbetarnas tidning

Underleverantörer drar i bromsen

29 januari, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

”Utan bilen stannar Sverige” heter det i reklamen. Nu gäller: när bilindustrin bromsar, bromsar övrig industri. Den här gången gäller det Plastal och Parker Hannifin.

På fyra år har Plastal i Simrishamn minskat från 400 anställda till snart 105 personer. Det mesta är en direkt följd av nedgången i bilindustrin.

I går kom ett nytt varsel om att 90 anställda måste sluta. Fabriken i Simrishamn blir av med lackeringen. Den verksamheten koncentreras nu till Göteborg.

Plastal är specialiserad på formsprutning av plastdetaljer och har ett 30-tal anläggningar i tio länder i Europa samt Kina.

Även Parker Hannifin i Borås skär ned i personalstyrkan. Bakgrunden är densamma – nedgången inom fordonsindustrin.

Det världsledande företaget inom tillverkning av styrsystem vill göra sig av nästan 25 procent av de anställda i Borås. 85 personer, 50 arbetare och 35 tjänstemän, har varslats vid Parker Hannifin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.