Industriarbetarnas tidning

”Villkoren i arbetet måste förbättras”

30 januari, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

– Det är bara genom arbete som man kan skapa välfärd. Därför måste villkoren i arbetet förbättras och arbetslivet måste organiseras så att folk inte slits ut i förtid.

Det sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven när Socialdemokraternas framtidsdagar inleddes i Västerås på fredagen. Löfven har lett partiets rådslagsgrupp kring just välfärden och han slog fast arbetslinjens betydelse för välfärden:

– Alla människor ska ha rätt till ett arbete, arbete skapar välfärd, och arbetet är viktigt både för individen och samhället. Det är bara genom arbete vi kan skapa de värden som sedan ska fördelas genom förbättringar i välfärden.

Och Stefan Löfven, som för dagen agerade mer som partiföreträdare än IF Metall-ordförande, hyllade arbetet med välfärdsrådslaget:

– Det är bara vårt parti, ett äkta folkrörelseparti, som klarar av att genomföra ett sånt här stort rådslag med massor av människor som deltar aktivt och vill diskutera välfärdens villkor och förutsättningar. Och rådslaget visar att vi inte ställer upp på det nyliberala budskapet om privata lösningar i vården. Vi ska ha kvar en rättvis och offentligt finanisera välfärd.

– Bra välfärd kännetecknas av att den är demokratiskt styrd, det är medborgarnas intressen, inte företagens, som ska komma i första hand. Vi säger nej till gräddfiler. Alla är med och betalar för välfärden, då ska alla ha samma tillgång till den, sa Stefan Löfven.

Partiledaren Mona Sahlin anslöt inför de samlade partivännerna till samma tema:

– Svenska folket sluter upp kring dom grundläggande principerna om en likvärdig välfärd, lika för alla oavsett plånbokens tjocklek. För oss handlar det om solidaritet, inte privata lösningar.

– Vi förlorade förra valet och fick en hemläxa av väljarna – förnya politiken och visa att det fortfarande går att stå upp för jobb, rättvisa och välfärd, sa Sahlin.

Och med en tydlig passning till de – inte minst inom fackföreningsrörelsen – som kritiserat samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet slog fast Mona Sahlin fast:

– Vi tre partier utgör ett gemensamt regeringsalternativ. Och vi kommer att stå redo att utmana Fredrik Reinfeldt inför valet 2010 – tro mig!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen