Industriarbetarnas tidning

Volvo Aero-facket: ”Ledningen borde ha mer is i magen”

20 januari, 2009

Volvo Aero i Trollhättan varslar 250 verkstadsanställda om uppsägning.

– Det är med bestörtning vi ser antalet. Företagsledningen borde ha mer is i magen, säger Tommie Andersson, vice ordförande i verkstadsklubben.

I ett pressmeddelande motiverar företagsledningen uppsägningarna med en förväntad nedgång i efterfrågan på grund av lågkonjunkturen, och att det redan finns ett överskott på flygplan i världen.

Varslet berör även cirka 100 tjänstemän.

På IF Metall, som har 1100 medlemmar på Volvo Aero, är man kritisk:

– Vi har diskuterat under hela hösten hur man skulle kunna förebygga uppsägningar med tanke på de sämre tiderna: Avtalspensioner, utbildningar med mera.

– Så vi är inte förvånade över att det kommer ett varsel, men över omfattningen. Rimligt hade kanske varit kring 100 personer, konstaterar Tommie Andersson.

– Företaget säger att man ser tecken och hör signaler, men vi tycker man kunde vänta och se vart utvecklingen faktiskt tar vägen.

Företagsledningen motiverar sitt beslut med bland annat det minskade flygandet. Hur ser du på det?

– Flygandet minskar, visst, men flygbolagen börjar å andra sidan gå med vinst igen på grund av sjunkande bränslepriser. Det finns möjligheter att man därför vill investera i nya plan som inte är lika bränsleslukande.

I morgon, onsdag, blir det MBL-förhandlingar. Vad ska ni säga då?

– De förhandlingarna kommer att handla om riktigheten i att lägga detta varsel och då kommer vi alltså att säga att man borde vänta och se. Detta är ju ingen vanlig lågkonjunktur utan en ekonomisk kris orsakad av andra faktorer.

– Nu kommer ju beslut om att bilindustrin ska få hjälp – sådana faktorer kan påverka utvecklingen.

– Ett så stort företag som Volvo Aero borde tänka sig mer för innan man agerar så att människor kastas ut i arbetslöshet med den a-kassa vi har i dag.

Tommie Andersson pekar också på hur Volvo Aeros partners agerar:

– De som vi levererar till är Rolls Royce, General Electric och Pratt & Whitney. Där har man inte gjort några stora neddragningar utan på nivåer kring sju-åtta procent. Jämfört med det ligger ju våra varsel på tjugofem procent.

– Dessutom har man där dragit ner på overhead-kostnaderna. Jag tolkar detta som att man försöker bevara sin produktionskapacitet i väntan på en vändning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.