Industriarbetarnas tidning

Brittiskt tumult väckte EU

9 februari, 2009

Skrivet av

Den senast tidens protester och strejker i Storbritannien har fått EU-kommissionen att reagera. Nu ska de bland annat se över konsekvenserna av Lavaldomen och EU:s utstationeringsdirektiv.

Brittiska raffinaderiarbetare har strejkat och högljudda protester har hörts från arbetare som anser att deras jobb går till utländska arbetare. För arbetsgivarna är den utländska arbetskraften billigare, eftersom de kan gå på brittisk lagstadgad minimilön istället för kollektivavtalade löner.

I går torsdag meddelade EU:s kommissionär för sysselsättning och socialpolitik, Vladimir Spidla, att kommissionen ska se över utstationeringsdirektivet och vilka konsekvenser EU:s utstationeringsdirektiv och EG-domstolens domar, till exempel Lavaldomen, har fått.

Jan Andersson (S), ledamot i Europaparlamentet, välkomnar initiativet, men tycker att kommissionen borde ha reagerat långt tidigare.

– Så sent som för några veckor sedan sa de att de inte skulle göra någonting. Men nu tränger sig verkligheten på.

I oktober 2008 lade EU-parlamentet fram ett förslag till EU-kommissionen om att utstationeringsdirektivet skulle omprövas. Men svaret, som alltså kom för bara några veckor sedan, blev negativt.

I Lavaldomen från december 2007 slår EG-domstolen fast att Byggnads blockad av det lettiska byggföretaget Laval i Vaxholm strider mot EG-rätten, bland annat för att det redan fanns ett lettiskt avtal på företaget. Byggnads stred för att driva fram ett svenskt kollektivavtal med svenska löner.

Lavaldomen innebär att lönedumpning i praktiken blir möjlig, eftersom facket inte kan hävda att de svenska lönenivåerna ska gälla så länge det finns ett utländskt kollektivavtal.

– Det enda sättet att lösa det här är att göra ändringar i utstationeringsdirektivet, säger Jan Andersson.

Genom att förtydliga att det utländska företagets avtal ska ersättas av värdlandets avtal om dessa ger bättre villkor, skulle konkurrens på lika villkor kunna garanteras.

Kommissionären Vladimir Spidla utlovar inga förändringar av direktivet, men är öppen för att kommissionens undersökning kan visa att en revision är nödvändig i framtiden.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen