Industriarbetarnas tidning

Danskt smiley-system utreds i Sverige

9 februari, 2009

– Ska Sverige införa det danska systemet med arbetsmiljömärkning av arbetsplatser måste antalet arbetsmiljöinspektörer ökas från nuvarande 280 till 800–900.

Det säger Bertil Remaeus, överdirektör på Arbetsmiljöverket. Han har fått regeringens uppdrag att utreda ”marknadsorienterade styrmedel” på arbetsmiljöområdet.

Ett sådant styrmedel är Arbetsmiljöverkets danska motsvarighet Arbejdstilsynet och dess märkning av arbetsplatser med smileys. Alla arbetsplatser betygsätts efter hur de uppfyller ett antal krav.

En grön smiley innebär att allt är i sin ordning och en gul att vissa problem skall lösas inom sex månader. En röd smiley innebär strängare krav, inklusive förbud att fortsätta verksamheten. Resultaten redovisas på Arbejdstillsynets hemsida.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har uttalat sig positivt om det danska systemet.

Utredningens första delrapport, som ska komma den 15 april, kommer att innehålla en granskning av detta, inklusive en redovisning av vilka resurser som krävs om det ska införas i Sverige.

– I Danmark har man 575 inspektörer som granskar 220 000 arbetsplatser. I Sverige har vi 280 inspektörer med 320 000 arbetsplatser att granska, om man utgår från 2007 års siffror.

I Danmark räknar man med att ha betat av alla arbetsplatser på sju år. I Sverige tar det, med nuvarande resurser, ungefär sexton år att undersöka alla arbetsplatser.

Uppgifterna presenterades vid en konferens på AFA Försäkring, med beslutsfattare, forskare och journalister från alla delar av arbetsmiljösverige. Frågorna från publiken hade inte sällan en underton av skepsis:

Ett motiv för dessa smileys är att konkurrera om arbetskraften med att visa att man har god arbetsmiljö. Men fungerar det när man som i Danmark har givit 90 procent av arbetsplatserna grön smiley? Och beror bedömningarna på att arbetsmiljön är så bra, eller på att man lagt kraven för lågt?

– Bra frågor, sa Bertil Remaeus. Danskarna håller själva på att utvärdera systemet, vi får se vad de kommer fram till.

Han påpekade också att det danska systemet innehåller andra beståndsdelar. Så finns där exempelvis en arbetsmiljöfond på tre miljarder danska kronor där företagen har kunnat ansöka om bidrag till att förbättra sin arbetsmiljö.

Utredningen ska också besvara frågor som hur systemet fungerar gentemot utländska företag och vid säsongsarbete, vid ägarbyten och koncerner med många aktiviteter.

– Dessutom har vi i Sverige 700 000 egenföretagare utan någon anställd. Och 67 procent av övriga företag har färre än fem anställda. Hur ska de passas in i ett sådant här system, undrade Remaeus.

Länk till Arbejdstilsynet i Danmark:
www.arbejdstilsynet.dk

Texten är korrigerad 9/2 2009.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.