Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka anmäld till åtal

2 februari, 2009

I juni förra året omkom en 18-årig man på Furbergs Mekaniska i norrländska Ullånger, efter en fallolycka. Arbetsmiljöverket anser att olyckshändelsen berodde på flera säkerhetsbrister och har därför gjort en åtalsanmälan.

18-åringen stod på en ställning fyra meter upp. Av någon anledning kom 18-åringen i kontakt med den strömförande skenan till en travers och föll därför från ställningen ner i cementgolvet. Han överlevde fallet och fördes till sjukhus.

Efter några dagar fick han komma hem, men insjuknade igen och dog några dagar därefter av skadorna från fallet.

I sin utredning fann Arbetsmiljöverket flera brister. Rullställningen där 18-åringen arbetade var monterad av någon som saknade den utbildning som krävs, och saknade bland annat ett stabilt skyddsräcke.

Vidare fanns på företaget inte instruktioner för säker brytning och låsning av elektricitet, trots att arbete utfördes nära elektriska ledningar där strömmen inte var bruten. Det är dessutom oklart om 18-åringen fått tillräckliga instruktioner.

Olyckan har en extra tragisk dimension: Den omkomne arbetade i sin fars företag. Där arbetade också 18-åringens mor som såg olyckan och förgäves försökte ta emot honom när han föll mot golvet.

Polisens förundersökning är ännu inte avslutad.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.