Industriarbetarnas tidning

Dramatiskt ras i ekonomin

27 februari, 2009

Skrivet av

Fallet i Sveriges ekonomi är mer dramatiskt än väntat. BNP rasade med 4,9 procent sista kvartalet 2008, jämfört med samma kvartal 2007.

Raset var värre än vad de flesta bedömare räknat med. Raset för den samlade produktionen av varor och tjänster (BNP) är av historiska mått, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) aktuella statistik.

Allt pekar nedåt. Varuproduktionen föll med över 6 procent, mest minskade fordonsindustrin. Även tjänsteproduktionen minskade kraftigt, 4,8 procent.

SCB:s statistik visar även att:
Företagen säljer allt mindre utomlands. Den totala exporten från Sverige rasade med 7 procent. Hushållen drog åt svångremmen och minskade sin konsumtion med 3,3 procent. Näringslivet bromsade in framtidssatsningarna: investeringar föll med 1,9 procent.
Vad som överraskar är att lagerinvesteringarna också föll. Vid normala konjunkturnedgångar brukar lagren öka.

Men sista kvartalet i fjol minskade lagren så kraftigt att det drog ned BNP-utvecklingen med 1,8 procentenheter. Det skulle ”kunna vara ett uttryck för att produktionen har hög anpassningsförmåga” enligt SCB.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.