Industriarbetarnas tidning

Ekonomin störst problem för Saab-arbetare

19 februari, 2009

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Övergången till enbart dagskift slår hårt mot många Saab-arbetare. Flera tusen kronor mindre i plånboken varje månad är verkligheten för många.

Den rådande mediebilden av Saab Automobile är nattsvart. Få experter tror att monteringsfabriken i Trollhättan kommer att överleva på sikt.

Men personalen på golvet rycker på axlarna. Stämningen är inte alls så upphetsad som man kan tro när man läser tidningen, enligt Ole Asmussen, kamratstödsplanerare inom IF Metallklubben på Saab.

– Det folk oroar sig mest för är ekonomin. En som gått från tvåskift till dagtid tjänar upp till 3 000 kronor mindre nu, säger han.

I sitt jobb träffar Ole Asmussen många fackmedlemmar som har behov av att prata. Ett exempel är par som båda jobbar på Saab, men i olika skift. När båda plötsligt ska jobba dagtid uppstår ett behov av barnsomsorg som inte fanns tidigare.

Ett extremare fall är de som köpt tomt för att bygga hus men nu inte har råd att köpa huset.

– Att avbeställa huset kan kosta tio procent av huspriset, säger Ole Asmussen.

Hittills har övergången till enbart dagskift inte hunnit slå igenom med full kraft. Först med februarilönen kommer verkligheten ikapp Saab-arbetarna.

En del medlemmar som sitter med skuldsanering och ska betala en viss summa till kronofogden varje månad får på ett bräde mycket mindre pengar att röra sig med när ersättningen för skiftarbetare försvunnit.

– Det kan ta upp till fyra månader innan medlemmen kan omförhandla beloppet med kronofogden.

– Och ännu ser vi inte alla effekterna. Längre fram kommer alkoholrelaterade problem att komma, säger Ole Asmussen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.