Industriarbetarnas tidning

EU-upprop mot Lavaldomens effekter

19 februari, 2009

Skrivet av

I ett upprop vill en grupp EU-parlamentariker sätta press på kommissionen. När de nya kommissionärerna och ordföranden utses i höst, ska parlamentet stoppa kandidater som inte vill ändra lagstiftningen bakom Lavaldomen.

I onsdags lämnade en grupp röda och gröna parlamentariker från Storbritannien, Tyskland och Italien in en så kallad skriftlig förklaring. Det är en politisk markering och en protest mot att EU-kommissionen inte har lyssnat på de krav som tidigare har rests för en förändring av utstationeringsdirektivet.

EG-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet i Lavalmålet och flera andra mål har fått skadliga konsekvenser, skriver de i uppropet. Där nämns främlingsfientlighet och demonstrationer mot utländska arbetare i bland annat Storbritannien, där brittiska raffinaderiarbetare protesterat och strejkat mot att billigare utländsk arbetskraft tagit deras jobb.

Ilskan och protesterna är helt felriktade, eftersom orsaken till situationen är att utstationeringsdirektivet medger olika behandling av arbetare från olika länder, skriver parlamentarikerna.

I sitt upprop kräver de att utstationeringsdirektivet ska ändras till dess ursprungliga syfte – att garantera jämlik behandling av alla arbetstagare. Parlamentarikerna bör inte rösta för en ny kommission eller kommissionsordförande som inte vill förändra direktivet, skriver de.

Om uppropet får fler än hälften av de 785 parlamentarikerna att skriva under antas det. Hittills har 47 personer skrivit under.

I Sverige kommer Lavaldomen och utstationeringsdirektivet att bli en valfråga i parlamentsvalet som äger rum den 7 juni. Både LO och Socialdemokraterna kräver att direktivet ska göras om och att ett socialt protokoll ska införas så att de fackliga rättigheterna inte underställs den fria rörligheten inom EU.

Ingemar Göransson, utredare på LO, sade på en konferens anordnad av Metodicum tidigare i veckan att Lavaldomen bara är början på en stor förändring.

– EU gör en gigantisk kraftansamling för en harmonisering av EU:s olika arbetsmarknadsvillkor. Det är klart att rättigheterna krockar med den fria rörligheten. Och det kommer att krocka i 30 år till.

En utredning med förslag på förändringar i den svenska lagstiftningen med anledning av Lavaldomen lades fram i december förra året.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.