Industriarbetarnas tidning

”Gör något, Littorin”

26 februari, 2009

Skrivet av JESSICA IVARSSON

Fem fackliga företrädarep på IF Metalls avdelningar i östra och västra Skaraborg har fått nog. I ett öppet brev till arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin kräver de att regeringen gör något åt det dåliga läget inom industrin.

”Alliansen äventyrar på sikt hela industrin i Sverige”. Det är en av de åsikter som står i det öppna brev som i veckan sänts till Sven-Otto Littorin. De fem som står bakom brevet tycker att regeringen verkar ha en annan uppfattning än facket om dagens läge på arbetsmarknaden.

– Vi har märkt att fackliga företrädare inte får gehör från regeringen. Industrierna behöver hjälp för att övervintra, säger Ann Österberg, ordförande i fackklubben på IAC Tidaholm.

Hon är en av dem som skrivit under brevet och har själv drabbats av lågkonjunkturen. På IAC, där hon arbetar, kommer 250 personer mista jobbet när verksamheten läggs ned.

– Man blir av med mycket kompetens nu, säger Ann Östberg.

Hon berättar att många av arbetarna inte har någon vidareutbildning eftersom de flesta har börjat jobba direkt efter årskurs nio.

– I dag krävs det en treårig utbildning för att komma in någonstans. De som har jobbat här och haft en riktigt lön kanske inte har motivationen att börja utbilda sig nu, säger Ann Östberg.

I brevet kräver de bland annat att regeringen ska lyssna på förslagen som finns från fack och arbetsgivare. De vill även att det skapas ett aktivt stöd för företag så att de kan behålla människor i anställning.

– En del industrier skulle klara sig med lite hjälp. Man kan utbilda sig under tiden och gå tillbaka till att jobba heltid när det blir högkonjunktur igen, säger Ann Östberg.

Hon och de andra brevskrivarna vill även att a-kassan höjs.

– Den är under all kritik.

Bakom det öppna brevet står Kenneth Eriksson, ordförande IF Metall Västra Skaraborg, Camilla Johansson, ordförande IF Metall Västra Skaraborg, Lars Ask, ordförande verkstadsklubben Volvo Powertrain i Skövde, Ola Bertilsson, ordförande verkstadsklubben Electrolux Mariestad samt Anna Österberg, ordförande verkstadsklubben Tidaholm.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen