Industriarbetarnas tidning

Ingen facklig reservation mot Volvos aktieutdelning

9 februari, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

– Vi har inte reserverat oss mot aktieutdelningen i Volvo Lastvagnar, säger Olle Ludvigsson, IF Metalls representant i bolagsstyrelsen.

Han tror att Volvo Lastvagnar kommer att stå starkt när konjunkturen vänder uppåt, trots att 7 600 anställda har varslats om uppsägning.

IF Metalls verkstadsklubb på Volvo Lastvagnar i Umeå går till angrepp mot företaget för dess beslut om att dela ut fyra miljarder kronor till aktieägarna samtidigt som tusentals metallare varslas.

Kritiken spiller också över på IF Metalls koncernfackliga ledning i Göteborg.

– Jag blev chockad när jag hörde om aktieutdelningen, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i klubben i Umeå.

– Vi har suttit i säkert tio förhandlingar med företaget och bönat och bett om åtminstone några satsningar på de varslade. Och vi har fått höra: ” Det finns inga pengar, tyvärr. Vi skulle gärna vilja göra något.”

– Jag vill inte kalla det lögn direkt, men det är falskt spel. Uppenbart finns det mycket pengar.

– Vi känner inte riktigt igen Volvo. Man vänder sig i första till ägarna och i sista hand till de anställda som dragit in pengarna och som jobbat här i 13, 14 år.

På Volvoklubbens hemsida har facket räknat ut vad fyra miljarder skulle räcka till:

Ett ordentligt kompetensutvecklingsprogram och anställning ett år för samtliga 7 600 varslade. Då skulle det finnas en miljard över att använda till annat.

Eller:

Ett avgångsvederlag på en halv miljon kronor till var och en som varslats.

Eller:

Avtalspension till alla över 60.

William Frank, ordförande i klubben, jämför Volvo med Scania som satsar på utbildning i stället för att varsla. Tusentals Scaniaarbetare sätts på skolbänken, folk får behålla jobbet och företaget står rustat när konjunkturen vänder uppåt.

– Scania får behålla en lojal arbetsstyrka, säger Frank. Vi däremot får en knepig mix med en medelålder på 45,4 år om de som varslats sägs upp.

– Vi anser att de som företräder oss borde reservera sig, säger William Frank med adress till metallaren Olle Ludvigsson i Lastvagnars bolagsstyrelse.

– Det är inte ovanligt att företag stoppar aktieutdelningen i kristider, säger Jan-Olov Carlsson. Det tycker vi Volvo Lastvagnar också ska göra.

Men Olle Ludvigsson, IF Metalls representant i AB Volvos (Volvo Lastvagnars ägare) bolagsstyrelse i Göteborg, håller inte med:

– Vi har reserverat oss mot tidigare års stora aktieutdelningar, men inte den här gången, svarar Olle Ludvigsson som IF Metalls representant sitter i Volvo Lastvagnars bolagsstyrelse i Göteborg.

– Man måste ha hela bilden, säger han. Volvo är ett aktiebolag som försöker ge avkastning på det kapital man har satt in. Volvo har varit ganska tillbakahållet. Snittet under flera år har legat runt fyra procents utdelning per investerad krona.

Kraven på kompetensutveckling och utbildning har facket självklart inte släppt, betonar Olle Ludvigsson.

Han tecknar också en ljusare framtid för Volvo Lastvagnar:

– När det här vänder kommer AB Volvo att vara med på plan lika starkt som innan. De investeringar, som jag vet kommer framöver, borgar för att anställningstryggheten för dem som blir kvar och för dem som anställs kommer att vara tryggad.

Texten är korrigerad 9/2 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.