Industriarbetarnas tidning

”Man missar[
] Gotlands industri”

5 februari, 2009

Skrivet av

Vindkraft och utveckling av hamnarna är satsningar som Gotlands varselsamordnare vill se.
– Bra, men man missar hela tillverkningsindustrin, säger IF Metalls ombudsman Mikael Nilsson.

Tillverkningsindustrin sysselsätter en relativt låg andel av gotlänningarna jämfört med andra regioner i Sverige. Sedan båttillverkaren Nimbus i höstas meddelade att de lägger ner sin fabrik i Visby sjunker andelen industriarbetare ytterligare och ligger nu under tio procent.

I mitten av januari utsåg regeringen Marianne Samuelsson, landshövding, och Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande, till varselsamordnare för Gotland. I en rapport till regeringen presenterar de ett antal åtgärder för att rädda industrin och andra arbetstillfällen på ön.

Gotland är beroende av sina hamnar och för att tillfredsställa både industri- och kryssningstrafik krävs kostsamma investeringar.

En satsning på vindkraft skulle kunna ge upp till 300 jobb och dessutom försörja fastlandet med miljövänlig el, skriver de i rapporten. Men för att kunna göra planerade utbyggnader krävs en ny kabel till fastlandet och anslutning till det svenska stamnätet.

– Vi har uppvaktat regeringen om detta tidigare, men än så länge har vi inte fått något besked, säger landshövding Marianne Samuelsson.

Gotland måste också satsa på att vidareförädla sina råvaror som sten, skog och livsmedel. Där kan nya företag och arbetstillfällen skapas. Det säger både Marianne Samuelsson och Eva Nypelius till Dagens Arbete.

Men besöksnäringen kommer fortsatt att vara en av de dominerande på Gotland, och den kan vidareutvecklas, säger Marianne Samuelsson.

Mikael Nilsson är ombudsman för både IF Metall och Livs på Gotland. Han tycker att kommunen har stirrat sig blind på turistnäringen allt för länge.

– Det viktigaste för industrin på Gotland, det är att kommunen börjar säga att produktionsföretagen är viktiga. Det har bara pratats besöksnäring i 20 år.

Både Marianne Samuelsson och Eva Nypelius ger honom rätt och säger att industrin behöver lyftas upp. De hänvisar till ett industriutvecklingsprojekt som drivs i kommunen.

Mikael Nilsson efterlyser en helt annan syn på Gotland. I motsats till vad många verkar tro är förutsättningarna för industiproduktion väldigt bra på Gotland, anser han.

– Vi har en fullängdsflygplats nästan mitt i stan och vi har hamnar. Att vi är på en ö ser jag som en fördel. Våra industrier har nära både till flygplats och hamn.

Blir vindkraftsutbyggnaden verklighet vill han ta den ett steg längre.

– Varför inte tillverka vindkraftverken här?

I mitten av februari ska regeringen återkomma med respons på varselsamordnarnas rapport.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.