Industriarbetarnas tidning

Så slipper SKF varsla

11 februari, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

SKF i Göteborg har hittat vägar runt varslen. Anpassad arbetstid, riktad utbildning och 18 arbetsfria dagar gynnar både företaget och de anställda.

Alla storföretag varslar inte sina anställda om uppsägning i den extrema lågkonjunktur som råder.

Medan Volvo och andra jättar säger upp folk på löpande band, så har Göteborgsgrannen SKF i god tid planerat för dåliga tider för sina 1 700 i produktionen.

– Det kanske inte är så kul sitta och tänka på en lågkonjunktur när det går bra, men det är bättre att förhandla när det råder högkonjunktur än att göra det nu, med huvet under bilan, säger Kennet Carlsson, IF Metalls klubbordförande på SKF i Göteborg.

En del av de åtgärder som SKF sätter in nu, för att slippa varsla sina anställda, har funnits på papper en tid. Arbetstidsanpassning och undervisning till de anställda har funnits med länge.

Den senaste förhandlingslösningen är att anställda kan få upp till 18 arbetsfria dagar fram till och med semestern. Dessa 18 dagar, som är en delad kostnad mellan företaget och facket, kan anpassas lokalt.

Olika delar av SKF tillverkar till olika delar av industrin och befinner sig i olika faser i konjunkturen. Stänger man hela verksamheten så drabbas även de delar som går bra.

– Det har gett oss ytterligare ett verktyg nu, säger Metallklubbens ordförande Kennet Carlsson.

Nio av de arbetsfria dagarna kommer från arbetstidskontot i det centrala avtalet. Nio dagar är permitteringsdagar som SKF skjuter till. Med full lön.

Samtliga 1 700 metallare stannar hemma fyra dagar i påsk.

– Vi har en bra samsyn med företaget för vad som behövs, säger Kennet Carlsson. Förr gjorde man sig av med en massa folk i en lågkonjunktur och fick bekymmer i uppstarten i en högkonjunktur. Det är bättre avsätta tid och pengar i högkonjunkturen och ha kompetensen kvar i företaget.

– Det måste man göra om man menar någonting med att man vill en stark svensk industri lång tid framöver.

SKFs och IF Metalls uppgörelse möter positivt gensvar från anställda. På Göteborgspostens hemsida kan man läsa folkets kommentarer:

”SKF:s ledning visar kreativitet, hjärta och långsiktighet. Det är såna företag man vill jobba på! Tänk vad mycket personligt lidande som kan besparas på det här sättet!” Signaturen ”Carl”.

”Elisabeth” skriver:
”Äntligen ett långsiktigt tänkande, man blir stolt över dom när man förstår att det sitter några med både IQ och EQ. Och stolt över att några kan tänka svenskt. Alla vet att det finns dalar och uppgångar hela tiden och det gäller ibland att tänka tvärsemot vad andra gör för att vinna i långa loppet.”

Fakta:
SKF Sverige AB har globalt ansvar för tillverkning av rull- och kullager. På SKF-området i Gamlestaden, Göteborg, finns två av SKF-koncernens 84 fabriker i världen. SKF Sverige har cirka 2 100 medarbetare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.