Industriarbetarnas tidning

Skogsavtalet överlever prövning

12 februari, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Bennys Skogsvård utanför Askersund kunde ha torpederat skogsavtalet. Men Konkurrensverket lämnar hans anmälan utan åtgärd.
– Väldigt positivt, kommenterar Skogs- och Träfackets avtalssekreterare Per-Olof Sjöö.

– Allting annat hade fått oöverstigliga konsekvenser, säger en lättad Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och Träfacket.

Konkurrensverket tänker alltså inte gå vidare i sin utredning om skogsavtalet. Det har verket kommit fram till sedan man granskat en anmälan om att skogsavtalet är konkurrensbegränsande.

Det var i juni som Konkurrensverket fick in en anmälan mot det kollektivavtal som reglerar lön och villkor för skogsarbetarna. Benny Linatti hävdade att avtalet utestänger honom från att ta uppdrag i skogen.

Benny Linatti var då enskild näringsidkare och drev Bennys Skogsvård. Via firman åtog han sig att utföra skogsvård till ett flertal uppdragsgivare.

En av de större uppdragsgivarna krävde att Benny Linatti skulle bilda aktiebolag. Facket krävde att företaget inte skulle ha underentreprenörer med f-skattsedel, fick Benny Linatti höra. Om han inte bildade bolag blev det inga uppdrag i fortsättningen.

Benny Linatti ilsknade till. Han hade inte råd eller lust att skaffa fram de över 100 000 som det skulle kosta. Och anmälde kollektivavtalet till Konkurrensverket.

Kravet på att Benny Linatti skulle skaffa bolag hänger ihop med arbetstagardefinitionen i skogsavtalet. Där står att endast anställda får utföra skogsarbete. Om han är anställd i sitt bolag är det alltså okey. Enskilda näringsidkare med f-skattsedel utesluts däremot.

Skrivningen i skogsavtalet är ett utslag av en vilja sedan gammalt att ha ordning och reda på arbetsmarknaden i skogen. Avtalet bygger på en samsyn mellan fack och arbetsgivare. Reglerade villkor är bra för skogsarbetet, för företag och anställda.

Om det blir fritt fram för enskilda näringsidkare klarar facket inte att upprätthålla en hygglig nivå på löner och villkor i skogen. I förlängningen finns risken att det blir sjunkande löner och villkor för alla som arbetar i branschen, säger Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare i Skogs- och Trä.

Nu blir det inte så. Konkurrensverket ska inte fortsätta att utreda anmälan. Ett besked som nått Benny Linatti ute i Askersund-skogarna:

– Det gör mig inte så mycket nu. Jag bildade bolag i slutet av förra året. För säkerhets skull.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?