Industriarbetarnas tidning

Utbildning i stället för väntan på Samhall

25 februari, 2009

Skrivet av JESSICA IVARSSON

Den senaste tiden har varslen duggat tätt. Det drabbar även Samhalls bemanningsverksamhet. I Västervik satsas det på utbildning när uppdragen tryter.

Samhall Västervik bildar ett arbetsområde tillsammans med Vimmerby och Hultsfred. Området har runt 180 anställda och i dagsläget är det ungefär en tredjedel av dem som inte har något uppdrag, enligt arbetsområdeschefen Krister Marklund

Nu får de anställda möjligheter att gå utbildningar för att utveckla sig själva och sina kunskaper. I den nystartade ABF-kursen ”Livet är ditt” får 20 personer utbildning i självbild och hälsa under tio veckor.

Även en kurs i datakunskap kommer att hållas där deltagarna bland annat får lära sig Word.

– Kurser och utbildningar är en del av anställningen i Samhall. Vi rustar inför när det vänder igen, säger Krister Marklund.

Trots att många har fått avslutade uppdrag på grund av finanskrisen finns det en del anställda ute på praktikplatser. Hittills i år har två fått fast anställning.

– Det är ett viktigt mål. Om två månader har vi säkert fler än så, säger Krister Marklund.

Enligt personalledaren i Västervik, Rolf Johansson, finns det företag som fortfarande ger uppdrag och praktikplatser, men han säger också att det kommer att dröja innan man får ut större grupper igen.

Samhall är ett av Sveriges största företag med 22 000 medarbetare och finns på 250 orter. Företagets grunduppgift är att skapa jobb för personer med nedsatt arbetsförmåga.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.