Industriarbetarnas tidning

Wanja stöder DA:s protest

16 februari, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Över 400 personer har anslutit sig till Dagens Arbetes protest mot åtalet mot skyddsombudet i Umeå. På måndagen skrev LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin på protestlistan.

LO-ordföranden reagerar skarpt emot kammaråklagare Kjell Jannessons beslut att åtala ett skyddsombud för en arbetsplatsolycka.

– Hur ska någon orka ta på sig ett uppdrag att skydda sina arbetskamrater om det samtidigt innebär att man riskerar att åtalas?, undrar Wanja Lundby-Wedin.

– Åtalet är ett slag mot hela fackets idé, att man ska kunna företräda varandra, säger LO:s ordförande.

Åtalet handlar om en arbetsplatsolycka i Umeå för tre och ett halvt år sedan. Vid grävningsarbeten rasade schaktmassor och begravde en byggnadsarbetare upp till midjan.

Arbetsmiljöverket gjorde en åtalsanmälan mot byggherren Peab. Kammaråklagare Kjell Jannesson åtalade inte bara företagets platschef, utan även arbetaren som fått rasmassorna över sig – eftersom han var skyddsombud.

Protesterna mot åtalet strömmar in från hela landet. ”Åtalet är helt ofattbart, åklagaren måste vara totalt okunnig”, heter det bland annat i kommentarerna från fackligt håll.

Även från juristhåll är förvåningen mycket stor över kammaråklagare Jannessons ståndpunkt:

– Det finns inget stöd i lagen för att ett skyddsombud skulle ha juridiskt ansvar för arbetsmiljön, säger till exempel Maria Steinberg, juris doktor i arbetsmiljörätt, som forskat kring skyddsombudsrätt i mer än 30 år.

Rättegången mot det åtalade skyddsombudet hålls den 5 mars i Umeå.

Protestera mot åtalet här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.