Industriarbetarnas tidning

Högsta domstolen öppnar för höjd livränta

10 mars, 2009

Skrivet av AGNETA PERSSON

Har du skadeståndslivränta? Håll koll på vad dina gamla arbetskamrater tjänar! Den som har halkat efter minst tio procent kan numera få sin livränta omprövad.

Enligt skadeståndslagen ska en skadeståndslivränta (den livränta som betalas ut av försäkringsbolagen, se faktaruta) försätta den som skadats i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat.

I praktiken ser det inte alltid ut så. Livräntan räknas visserligen upp varje år i takt med förändringar i penningvärdet, men uppräkningen tar inte hänsyn till hela årsinkomsten.

Det kan innebära att den ersättning man får till sist inte speglar den faktiska förlusten. Vad skulle jag till exempel ha tjänat om jag jobbat kvar på min gamla arbetsplats? Visar sig förlusten vara minst tio procent är det dags att begära omprövning.

Hittills har försäkringsbolagen ansett att inkomstförlusten måste ha varit väldigt stor ett visst år för att livräntan ska kunna omprövas. Men efter en dom i Högsta domstolen är det numera tillåtet att räkna på den sammanlagda förlusten över en längre tid.

Det är fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd som drivit och vunnit det principiellt viktiga ärendet. Domen blir därmed vägledande i övriga liknande fall.

Detta kan innebära att tusentals personer som uppbär skadeståndslivränta har rätt till en högre ersättning, enligt Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydds försäkringsrättsenhet. Särskilt aktuella för omprövning är de som har arbetsskador från före juni 1994 eftersom villkoren i TFA (trygghetsförsäkring vid arbetsskada) då ändrades.

– De stora inkomstförlusterna finns också särskilt bland de äldre skadorna eftersom lönerna har gått upp mycket sedan krisen i början av nittiotalet, säger Claes Jansson.

Men nu när det är kristider igen finns det all anledning att räkna ordentligt och inte slentrianmässigt begära omprövning, varnar Claes Jansson.

– I vissa fall kan det vara så illa att man får sänkt ersättning efter en omprövning, säger han och poängterar att man i första hand bör vända sig till facket för att få hjälp att bedöma om det är en bra idé eller inte att låta livräntan prövas på nytt.

FAKTA/Domen

* Skadeståndslivränta är den livränta som betalas ut av försäkringsbolagen. Den kan antingen vara den enda livränta som betalas ut, eller komplettera en arbetsskadelivränta – som betalas ut av Försäkringskassan. Vilken livränta som är aktuell beror på om skadan inträffade på jobbet eller på fritiden.

* De nya omprövningsreglerna gäller endast skadeståndslivräntorna. För arbetsskadelivräntorna gäller andra regler.

* Den som vill begära omprövning bör i första hand vända sig till sitt fackförbund, i andra hand till sitt försäkringsbolag, för att få hjälp.

* Du ska ha gått miste om minst tio procent i inkomst för att få ompröva skadeståndslivräntan.

* Höjd ersättning kan betalas ut retroaktivt minst tre år tillbaks i tiden. Har man inte känt till inkomstförlusten de senaste tre åren kan man få retroaktiv ersättning för upp till tio år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?