Industriarbetarnas tidning

IF Metall tecknar permitterings-avtal

2 mars, 2009

Skrivet av

Ett nytt avtal ska hejda varselvågen. IF Metall har kommit överens med arbetsgivarna om ett tillfälligt permitteringsavtal. I stället för uppsägningar ska de lokala parterna kunna komma överens om permittering och utbildning med 80 procent av lönen.

– Vi befinner oss i ett akut nödläge, det gäller nu att rädda industrin och dess anställda, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

– Allvaret i krisen tvingar oss att hitta på en lösning som passar både våra medlemmar och företagen. Det gäller helt enkelt att övervintra.

I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och den lokala fackliga organisationen komma överens om att permittera och utbilda. Ersättningen blir 80 procent av den faktiska lönen, inklusive ob-tillägg och andra ersättningar.

– Vilket är stor skillnad mot att hamna på a-kassa med 50–60 procent av den lön man har.

– Dessutom slipper man den otrygghet som alltid följer av arbetslöshet.

Avtalet är tillfälligt med tre månaders uppsägningstid. Om uppsägning inte sker löper det ut den 31 mars nästa år. Avtalet omfattar avtalsområden som tillhör arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, Metallgruppen och Industri- och kemigruppen. Alltså de flesta av förbundets medlemmar.

Veli-Pekka Säikkälä hoppas nu att avtalet kommer att dämpa antalet varsel. – Tusentals medlemmar kommer att slippa bli varslade framöver tack vare överenskommelsen.

Hittills har krisen fört med sig att 34 000 av förbundets medlemmar förlorat jobbet.

Men det blir ännu värre. Till sommaren räknar man med att 70 000 IF Metall-medlemmar går arbetslösa. Eller 20–25 procent.– Det talas om en vändning i början av nästa år. Då gäller det att hålla ut till dess. Företagen vill behålla sin personal, våra medlemmar vill undvika arbetslöshet.

Den djupa krisen har pressat många lokala fackliga företrädare att i smyg göra avsteg från kollektivavtalet i syfte att slippa uppsägningar. Arbetsgivare tvingar anställda till att ta ut semester, kompledigt och obetald tjänstledighet.

– Varianterna har visst varit många, men nu kan vi rensa i rabatten, säger Veli-Pekka Säikkälä.– Nu kan våra fackliga företrädare hänvisa till den nya uppgörelsen och slippa ställas inför utpressningssituationer. Nu behöver man inte tvingas diskutera frysta löneökningar eller lönesänkningar med bibehållen arbetstid. Det är detta avtal som gäller.

Veli-Pekka Säikkälä hoppas nu att regeringen skjuter till utbildningspengar så att företagen kan utnyttja övervintringen till att kompetensutveckla sina anställda.

– Nu har parterna gjort vårt insats för att rädda industrin. Nu väntar vi på att staten tar sitt ansvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.