Industriarbetarnas tidning

”Regeringen slösar med skattepengar”

12 mars, 2009

Skrivet av

Regeringen hade kunnat garantera lånen för Saab. Då hade varslen kunnat undvikas. Nu får företaget ta del av statliga lönegarantin. Ett slöseri med skattepengar alldeles i onödan, enligt IF Metalls Stefan Löfven.

Regeringens nej till Saab Automobile leder till slöseri med skattebetalarnas pengar, enligt IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Saab Automobile varslade i dag 750 anställda om uppsägning.

Det innebär att företaget, som står under rekonstruktion, får del av den statliga lönegarantin under uppsägningstiden.

– I själva verket ett slöseri med skattebetalarnas pengar eftersom det fanns andra alternativ, säger Stefan Löfven. – Om regeringen gått in och garanterat de lån som Saab behöver hade den här situationen aldrig uppstått.

Regeringen nekar Saab Automobile statliga lånegarantier eftersom ägarfrågan inte är löst. General Motors tar sin hand från den svenska biltillverkaren efter årsskiftet.

– Alla andra regeringar i Europa ställer upp för bilindustrin i sina länder. De ser till att företagen får del av de europeiska lånen. Men inte den svenska.

– De hänvisar till ägarfrågan i stället för att ge Saab en ärlig chans.

Stefan Löfven anser att Saab skulle bli attraktivare för uppköpare om man kunde visa på att affärsplanen med nya modeller också är finansierad, bland annat med hjälp av statliga lånegarantier.– Regeringen motiverar sitt agerande med att den inte vill slösa med skattebetalarnas pengar. Men det är nu som det slösas med skattebetalarnas pengar, alldeles i onödan. Varslet och därmed lönegarantin hade kunnat undvikas om regeringen agerat annorlunda.

Dagens andra stora nyhet inom bilindustrin är Volvoavtalet som bygger på det tillfälliga permitteringslöneavtal som IF Metall tecknade förra veckan.

– Krisen är oerhört djup och allvarlig, om än tillfällig. Vi vet att det därför finns behov att träffa den här typen av överenskommelser lokalt.

– Hur de utformas är upp till de lokala parterna att ta ställning till. Det viktiga är att man ser det här avtalet som ett alternativ till uppsägningar, så som man gjort på Volvo Personvagnar.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]