Industriarbetarnas tidning

Semester blev segsliten fordran

4 mars, 2009

Skrivet av PETER LEANDER

IF Metall och Berendsen har tecknat avtal som satt hundratals tvätteriarbetare i skuld. Skulderna uppstod då landsting runt om i Sverige sålde sina tvätterier till Berendsen. Enligt semesterlagen ska skulderna försvinna efter fem år, men den lagen förhandlades bort.

Dagens Arbete skriver om semsterskulderna i reportaget Skuldfria efter tre års kamp.

Totalt har omkring 350 tvätteriarbetare hamnat i skuld till Berendsen: i Eskilstuna, Torup, Ockelbo och Boden. Skulden varierar mellan 13 000 till 15 000 kronor per anställd.

Orsaken till skulden är att landstingen och Berendsen har olika system för semesterutbetalning. Landstingen betalar ut semester i förskott och Berendsen i efterskott. Då tvätterierna såldes uppstod ett glapp.

Berendsens semestersystem baseras på att den anställde arbetar ett år innan semester kan betalas ut. För att fylla den lucka som uppstod då tvätterierna bytte ägare erbjöd Berendsen att låna ut pengar till tvätteriarbetarna. Den som ville ha semester det året hade inget annat val än att ta lånet.

I Torup, Eskilstuna, Ockelbo och Boden hamnade tvätteriarbetare i skuld.

Semesterskulder är i sig inget ovanligt. Det som tvätteriarbetarna vände sig mot var att femårsregeln hade förhandlats bort.

I semesterlagen står det att en semesterskuld försvinner efter fem år, förutsatt att den anställde inte slutat innan dess.

Den rättigheten försvann i samtliga avtal som tecknades mellan IF Metall (då Industrifacket) och Berendsen.

Att det överhuvudtaget var möjligt att skriva bort femårsregeln beror på att semesterlagen är förhandlingsbar.

– Än i dag kan jag inte förstå varför det skulle vara någon skillnad mellan uppgörelsen i Boden och vad som står i semesterlagen. Det var som att semesterlagen plötsligt inte existerade, säger Anders Holmberg, fackligt ombud på tvätteriet i Boden.

Boden var det första landstingsägda tvätteri där anställda hamnade i skuld till Berendsen. Det är också det enda tvätteri som i praktiken lyckats bli av med skulden.

Genom att hota Berendsen med att riva alla kontrakt som tecknats mellan de anställda i Boden och Berendsens huvudkontor lyckades den lokala fackklubben bli kvitt skulden. Om kontrakten rivits hade Berendsen tvingats dra varje anställd inför rätta och i domstol kräva tillbaka pengarna från var och en – en onekligen dyr process. Berendsen gick med på att skriva ett nytt avtal där skulden i praktiken försvann.

Lars Hansson, personalchef på Berendsen, säger till Dagens Arbete att om Berendsen köpt ett landstingsägt tvätteri i dag skulle de inte ha löst semesterfrågan med en förskottsskuld.

Varför inte?

– Det har inte fungerat bra med tanke på de bekymmer vi fått. Men det var den lösningen som båda parterna kom fram till då. Hade vi inte gett någon förskottssemester alls hade vi sluppit den här diskussionen.

Kenneth Strandh, tvätteriansvarig på IF Metall i Stockholm, menar att semesterförskottsskulden till Berendsen är ett resultat av de anställdas fria val.

– Berendsen lade fram ett konkret förslag om hur de ville att semesterskulden skulle betalas tillbaka. Vi ansåg att helheten såg acceptabel ut för att kunna göra en överenskommelse.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?