Industriarbetarnas tidning

”Ska vi sänka lönen, IF Metall?”

2 mars, 2009

Skrivet av AGNETA PERSSON

Dagens Arbete ringde till några klubbordförande runt om i landet för en kommentar till det nya krisavtalet.

Björn Andersson, klubbordförande på Gestamp Hardtech i Luleå:

– Om alternativet är uppsägningar så låter det väl bra. Vi tecknar inte ett lokalt avtal om vi inte tycker att det är bra. Det är klart, företaget måste ju gå med på det för det innebär ju en del kostnader för dem.

– De måste väl stå för 80 procent, eller får man bidrag för den delen? Man undrar ju, kommer de att erbjuda anställda det här eller anser de att det är för dyrt?

Ola Bertilsson, klubbordförande på Electrolux i Mariestad:

– För oss kommer det här avtalet lite för sent. Vi har redan varslat 114 personer, vi har gjort en massa uppgörelser, till exempel flyttat tid så vi är lediga på våren och jobbar igen i höst. Vår ledstjärna har varit att inte förlora en spänn på det hela.

– Vi har sagt till företaget att vi inte har rätt att teckna nåt avtal som sänker lönen för då kommer stora stygga IF Metall och tar oss i öronen. Och nu säger stora stygga IF Metall i Stockholm att nu kan ni sänka lönen?

Mikael Johansson, klubbordförande på Gnotech i Anderstorp:

– Det kan säkert hjälpa företagen som har ekonomiska muskler kvar att inte behöva säga upp kompetent personal. Frågan är bara hur det hjälper dem som redan sitter i en svår ekonomisk situation.

– Eftersom vi har en så lam regering så är ju det här ett initiativ: tar inte ni ansvaret så gör vi det. Vi har ju spelat så många bollar och velat ha en dialog med regeringen men det händer ingenting, då får vi ta saken i egna händer.

– Tittar man på Europa så har man liknande möjligheter som har varit framgångsrika. Man undviker att varsla och företagen kommer snabbare på fötterna eftersom man har kompetent personal på plats från första dan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.