Industriarbetarnas tidning

”Stoppa flytten av vårt arbete”

2 mars, 2009

Stoppa flytten av vårt arbete till låglöneländer. Det var budskapet när ett hundratal anställda vid Becton Dickinson demonstrerade mot företagets planer att stänga fabriken i Helsingborg.

Beskedet att lägga ned fabriken kom i början av februari. För många av de 380 anställda blev det en kalldusch. Fabriken, som ägs av en multinationell koncern, har gett stora vinster de senaste åren.

Ann-Charlotte Brämhagen, 38 år, var en av dem som demonstrerade i fredags. Hon är skyddsombud på Becton Dickinson och ledamot i IF Metalls klubbstyrelse. Hon tror att chansen är liten att företaget ändrar sitt beslut, men det gäller ändå att visa sitt missnöje:

– Man kan säga att vi letar efter ett halmstrå, säger hon. Men så länge vi finns kommer vi att kämpa för våra jobb.

I fredags var koncernens amerikanske vd på besök. Han mötte demonstranterna och talade om att han handlar för ”allas bästa”. Men demonstranterna fick inga klara svar på sina frågor, enligt Ann-Charlotte Brämhagen.

Becton Dickinson flyttar produktionen till låglöneländer för att pressa priserna. Men det är inte alltid så lätt, berättar Ann-Charlotte Brämhagen:

– Företaget har försökt tidigare. Då flyttade de produktionen av en detalj till Mexico. Men det fungerade inte. Den fuktiga luften gjorde att plastprodukten sprack.

Ann-Charlotte Brämhagen är undersköterska från början. Hon tror att hon kanske kan få jobb inom vården, men just nu är det ont om arbete i stort sett över allt.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Becton Dickinsons fabrik i Helsingborg. Det året hade företaget anställda från 27 olika nationer.

– De som har svårt med språket, eller är deltidssjukskrivna, för dem blir det svårare, säger Ann-Charlotte Brämhagen.

Demonstrationen var organiserad av samtliga fack på Becton Dickinson.

Företaget tillverkar avancerade engångsartiklar, framför allt för intensivvården. Företaget har cirka 30 000 anställda i världen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.