Industriarbetarnas tidning

Stor förvåning över åtal mot skyddsombud

24 mars, 2009

Med 52 dagar kvar till rättegången mot det åtalade skyddsombudet växer intresset även på arbetsgivarsidan. Förvåningen över åtalet är stor.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om åtalet som handlar om en arbetsplatsolycka i Umeå för tre och ett halvt år sedan. Vid grävning av en avloppsledning rasade schaktmassor och begravde en byggnadsarbetare upp till midjan.

Arbetsmiljöverket gjorde en åtalsanmälan mot byggherren Peab. Men kammaråklagare Kjell Jannesson åtalade inte bara företagets platschef, utan även arbetaren som fått rasmassorna över sig – eftersom han var skyddsombud.

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön, säger Björn Hammar på Teknikföretagen.

När Dagens Arbete ringer runt till arbetsmiljöhandläggarna på några av industrins arbetsgivarorganisationer och frågar om åtalet understryker alla entydigt arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar. Skyddsombudens ansvar är ett annat:

– Skyddsombud har ett moraliskt ansvar, men det handlar om att de väljs för att företräda sina arbetskamraters intressen, understryker Björn Hammar.

Anita Odefalk på Almega har svårt att förstå åklagarens resonemang:

– Man blir lite förundrad över stämningsansökan, för i den hänvisar åklagaren till arbetsmiljölagens kapitel 3, som handlar om arbetsgivarnas ansvar. Där nämns inte skyddsombuden över huvud taget.

Även Maria Hagberg Forss på Metallgruppen undrar över resonemangen bakom åtalet:

– Åklagaren skriver att den åtalade ”som skyddsombud” åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen ålegat honom, med mera. Men åklagaren har inte åberopat de bestämmelser i arbetsmiljölagen som handlar om skyddsombudets ansvar, utan enbart de regler som handlar om arbetsgivarens ansvar.

Margareta Jernelöv på Skogsindustrierna konstaterar att det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret och de anställda har att följa de regler som gäller.

– Det står inget i arbetsmiljölagen om skyddsombudsansvar. Däremot står det att skyddsombuden har olika rättigheter, exempelvis när det gäller att ta del av handlingar och att medverka på olika sätt.

Det står inget om några skyldigheter.

Göran Johansson på Grafiska Företagens Förbund konstaterar först att arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret. Men har dessutom en lite avvikande åsikt:

– Jag anser att man ska kunna ställa större krav på ett skyddsombud än på övriga anställda. Ett skyddsombud ska ju ha fått mer utbildning i arbetsmiljöfrågorna, då tycker jag att man har ett större ansvar.

Ovanstående är enskilda citat från arbetsgivarnas arbetsmiljöhandläggare, läs intervjuerna i sin helhet här.

Den 16 mars överlämnade Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson närmare 1 200 namn på personer som protesterade mot åtalet till åklagarmyndigheten i Umeå.

Sedan dess har ytterligare ett tjugotal personer protesterat. Det kommer nya namn i en jämn ström. Den som vill protestera mot åtalet kan gå in här, alla namn kommer att överlämnas inför rättegången.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.