Industriarbetarnas tidning

Tuffa krav på skogens rufflare

17 mars, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

En ny planteringssäsong står för dörren. Storrufflare och småfifflare vädrar morgonluft och snabba pengar i skogsvården. Men i år står Skogs- och Träfacket rustat med argument när skogsbolag, skogsägareföreningar och andra ska välja entreprenörer.

Skogsvården har kommit att bli en av de snårigaste frågorna för Skogs- och Träfackets ombudsmän och förhandlare. Oseriösa entreprenörer tar på sig plantering och röjning. Skogsbolagen lockas av låga priser och har länge blundat för avarterna som följer. För de anställda, som i många fall är utlänningar, har det ofta slutat med usla löner. Samhället har drabbats av obetalda skatter.

Förra året gjorde facket en kraftansträngning för att komma tillrätta med fuskarna bland entreprenörerna. ”Högst en underleverantör”, krävde Skogs och Trä. Ibland hjälpte inte ens det, när den enda entreprenören inte höll måttet, eller när han ändå anlitade en firma utan insyn. Dubbla anställningsavtal var också en innovation, berättar Dan Persson. Ett som följde lag och avtal visades upp för facket, ett annat innehöll rena rama slavvillkoren.

Upprepade brott mot Arbetsmiljölagen och föreskrifter har också förekommit, enligt Skogs- och Träfackets Dan Persson. De anställda har inkvarterats i små undermåliga kyffen.

Nu tar facket ett steg ytterligare och skapar en ”kändislista”. Kända entreprenörer delas in i tre ”divisioner”. I division ett finns de som absolut inte ska anlitas. Om de kommer på tal ska fackets representanter säga tvärt nej. Det är företag som tidigare visat att de inte kan sköta sina anställda på ett juste sätt.

I kändislistans division två finns andra tveksamma företag som Skogs- och Träfacket helst skulle se att de försvann från marknaden.

Division tre listar en typ av företagare som facket misstänker att allt inte står rätt till hos och som kräver särskild uppmärksamhet.

Listan är till för internt bruk för Skogs- och Träfackets förhandlare.

– Det var i samband med att vi gjorde en uppföljning av skogsvårdsäsongen 2008 som vi upptäckte att vissa företag/aktörer återkom när det var fråga om oegentligheter. Det var då begreppet ”kändis” myntades säger Dan Persson på Skogs- och Träfacket centralt.

– Att godkänna vissa av företagen är ett grovt åsidosättande av de uppgifter som vi har i vår roll som facklig företrädare, säger Dan Persson.

I år ska dessutom boendet uppmärksammas extra. Skogs- och Trä upptäckte många skrämmande exempel på tillfälliga bostäder för skogsarbetarna. De fick dessutom betala för det.
Personalutrymmen/kojor ska finnas att tillgå på alla arbetsplatser.

Förra årets mest omtalade entreprenör i skogsvården, Jan Karlsson Skog AB, gick i konkurs i höstas. I god tid innan dess hade han dock registrerat ett nytt bolag. I år uppträder Jan Karlsson under namnet Skogsvårdarna i Uppland AB.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.