Industriarbetarnas tidning

”Budget Borg är som Bagdad Bob”

15 april, 2009

Skrivet av

Anders Borg är som Bagdad Bob, anser IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. Regeringen beskriver sin passivitet som att de tar ansvar, säger han.

Stefan Löfven tycker att regeringen är för passiv när hundratusentals människor blir arbetslösa.

– Det är ansvarslöst att inte bedriva en aktiv politik för att möta den värsta kris vi någonsin upplevt utan i stället låna för att sänka skatterna med 100 miljarder kronor.

Stefan Löfven hänvisar till alla de ekonomer – svenska som internationella – som menar att regeringens passivitet är felaktig och skadlig för Sveriges ekonomi.

– Att som regeringen avvisa världens samlade expertis som populistiska vänsterpolitiker tyder på att regeringen tappat kontrollen

Löfven manar regeringen att ”komma ut från sin bunker på Rosenbad och möta verkligheten”.

– Tiotusentals människor går nu ut till en situation där det inte finns några jobb att söka, där arbetslöshetsförsäkringen är slagen i spillror, och där väldigt få får chansen till vidareutbildning. Skötsamma företagare får sina checkkrediter uppsagda av bankerna eftersom regeringen ännu inte fått bankgarantin att fungera.

De 10 miljarderna som finansminister Anders Borg säger sig satsa på arbetsmarknadspolitik, är inte mycket enligt Stefan Löfven.

– Största delen av pengarna är inget annat än de ökade passiva utbetalningar som vi gång på gång varnat för och istället velat använda till aktiva utbildningsinsatser.

De åtgärder som IF Metall vill se är:
· En kraftfull satsning på vidareutbildning av arbetslösa.
· Möjliggör vidareutbildning på arbetsplatserna för att undvika varsel.
· Samla industrin till samtal om hur läget ska hanteras och framtiden.
· Genomför stora offentliga investeringar som Sverige behöver. Upprusta bostäder och bygg ut infrastrukturen.
· Se till att det banksystemet till slut börjar fungera.
· Sluta sänk skatterna och urholka trygghetssystemen.

Regeringens politik har gjort människor osäkra och har givit ett kraftigare fall i den privata konsumtionen än i andra länder. De 100 miljarder regeringen snart sänkt skatterna med hade nu behövts för jobben och välfärden, anser IF Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.