Industriarbetarnas tidning

Ericsson-montörer missade 19 miljoner

14 april, 2009

Skrivet av

Två montörer vid Ericsson snabbade på monteringen och produktionen ökade med 12 procent. De fick en tusenlapp var för besväret.

Det som tidigare kunde ta fyra minuter klarades nu av på tio sekunder. De två maskinoperatörerna vid Ericsson i Gävle förkortade stoppen vid ytmontagelinan.

Förbättringen var värd över 19 miljoner kronor, tyckte facket. Men det ansåg varken företaget eller Arbetsdomstolen.

Det var 1999 som de bägge maskinoperatörerna föreslog förbättring av rutinerna vid monteringen. Varje maskin använde ett stort antal magasin fyllda med komponenter som fästes på de mönsterkort som tillverkades.

När ett magasin var tomt gick montören och hämtade nya komponenter till magasinet. Under tiden stod linan still och stoppet kunde dröja upp till fyra minuter.

De bägge montörerna föreslog att man skulle använda dubbla magasin i stället. Då kunde stoppet kortas från fyra minuter till tio sekunder. Så gjordes också. Och de bägge montörerna fick en mindre ersättning från företaget i enlighet med det lokala avtalet. De fick dryga tusenlappen var.

Men enligt det lokala avtalet fanns det möjlighet att få ytterligare ersättning enligt en beräkningsformel som värderade bland annat vinst och hur mycket material och tid som sparades in.

Det var utifrån den formeln som facket krävde att de bägge skulle få sammanlagt 19,9 miljoner kronor i ersättning för sin förbättring.

Facket ansåg – med stöd av en studie från högskolan – att produktionen av mönsterkort ökade med över 12 procent. Företaget tillbakavisade påståendet. Krisen för telekom-industrin 2001 förde med sig att tillverkningen av mönsterkort lades ned. Därför kan man inte uppskatta den verkliga vinsten av förslaget, enligt Ericsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.