Industriarbetarnas tidning

Facket avslår alla skadeståndskrav

3 april, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Nästan 2,8 miljoner kronor kräver det lettiska företaget Laval un Partneri i skadestånd från svenska Byggnads och Elektrikerförbundet. Facket avslår alla skadeståndskrav.

I dag, fredag, slutfördes rättegången i Arbetsdomstolen mellan det lettiska företaget Laval un Partneri och fackförbunden Byggnads och Elektrikerförbundet.

Frågan gäller om Laval ska ha rätt till skadestånd från facket för de stridsåtgärder som utlöstes vid bygget av en skola i Vaxholm 2004.

Eftersom EU:s domstol har konstaterat att Byggnads och Elektrikerna har agerat på ett felaktigt sätt när det lettiska byggföretaget blockerades och tvingades bort från skolbygget, så ska facket också betala skadestånd till företaget, anser arbetsgivarparten.

Skadeståndet ska dessutom sättas högt eftersom Laval tvingades lämna Sverige under förnedrande former. ”Ett internationellt uppmärksammat rättsövergrepp”, som det formulerades i Arbetsdomstolen under slutpläderingen i dag.

Cirka 1,4 miljoner kronor i allmänt skadestånd och ungefär lika mycket i ekonomiskt skadestånd lyder kravet.

Dessutom, anser arbetsgivarna, ska den fackliga sidan stå för alla rättegångskostnader, omkring 3 miljoner kronor.

Byggnads och Elektrikerna avslår alla krav på skadestånd.

De menar att felet ligger i lagstiftningen. I och med att EU:s uppfattning inte har skrivits in i svensk lag, så kan heller inte Byggnads lastas för att ha följt det regelverk Byggnads trodde gällde.

Om Arbetsdomstolen ändå anser att skadestånd ska utgå, så ska det jämkas rejält.

När det gäller rättegångskostnaderna, så har båda parter intresse av att saken prövas, hävdar Byggnads och Elektrikerna. Därmed bör var och en av parterna stå för sina egna kostnader.

Facket yrkade inte på några rättegångskostnader alls.

Det är lagstiftningen som är vilseledande, anser fackets advokater. Ska någon stämmas så är det staten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.