Industriarbetarnas tidning

Facket: Skogsägare, var god röj

21 april, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Skogs- och Träfacket kräver offensiva åtgärder mot eftersatt skogsvård. Det skulle kunna ge 1 300 nya arbetstillfällen i hela landet, har facket räknat ut.

”Det är hög tid att sluta skjuta problemet med oröjda skogar framför oss”, skriver Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström och förbundets skogsansvarige, Dan Persson i ett debattinlägg.
1993 beslutades om en ny skogspolitik som bygger på ”frihet under ansvar” för skogsägarna. Skogsutredningen har visat att skogsvården därefter blivit kraftigt eftersatt.

Skogsutredningen föreslog både röjningsplikt och obligatorisk skogsbruksplan. Regeringen nöjde sig med att hänvisa till skogsägarnas frihet.

Under de senaste åren har det röjts mellan 110 000 och 250 000 hektar skog årligen.

Det omedelbara röjningsbehovet i Sverige är enligt Riksskogstaxeringen i dag närmare 1 400 000 hektar.

För att möta krisen i skogsbruket vill Skogs- och Träfacket se satsningar på skogsvård. När företag och skogsägare drar ner på avverkningarna kan övertalig personal i stället föras över till plantering och röjning.

För att komma till rätta med eftersatt röjning bör vi årligen röja minst 450 000 hektar, enligt Skogs- och Träfackets Kjell Dahlström och Dan Persson.

Det motsvarar 1 300 helårsanställda.

Sedan tillkommer de jobb som skapas i andra branscher i den träförädlande industrin.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson bör snarast presentera offensiva åtgärder för välskötta skogar och fler jobb. Det kräver att jordbruksministern går från ord till handling, anser Kjell Dahlström och Dan Persson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.