Industriarbetarnas tidning

GS – senast i raden av samgåenden

18 maj, 2009

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Två anrika förbund med massor av erfarenheter och traditioner går samman i det nya facket GS.

Träarbetareförbundet bildades redan 1889. Det följdes av flera fackförbund för olika typer av träarbetare. Ett efter ett gick de samman.

Sågverksarbetarna organiserade sig ett par år senare, medan skogs- och flottningsarbetarna väntade till 1918.

1948 slogs sågverksarbetarnas fack ihop med Träarbetareförbundet till Träindustriarbetareförbundet. Många decennier framöver var det självklart att om ordföranden var träarbetare skulle vice ordföranden komma från sågverk. Och tvärtom.

Redan då höjdes röster för att samla skogsarbetarna, träarbetarna och pappersarbetarna i ett gemensamt fackförbund. Ett sådant ”skogsindustriarbetareförbund” skulle ha räknat in över 150 000 medlemmar. Men Pappers ville inte. Inte då. Inte senare. Och inte nu (de drog sig ur planerna att ingå i GS våren 2008).

1962 upplöstes det 68-åriga Sadelmakare- och tapetserareförbundet. 3 000 av dess medlemmar anslöt sig till Träarbetareförbundet. Det var en rest av ett fackförbund som var gemensamt för Norden. Dess norska och danska delar upplöstes av nazisterna under ockupationen under andra världskriget.

När skogsarbetet mekaniserades under 1970- och 1980-talen och maskinerna tog över, blev Skogsarbetareförbundet för litet för att kunna serva sina medlemmar. 1998 bildades Skogs- och Träfacket.

När man nu går samman med Grafiska Fackförbundet Mediafacket och bildar det nya GS – Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, är det två mycket anrika förbund som går samman.

Grafiska Fackförbundet Mediafacket har sitt ursprung i Sveriges äldsta nationella fackförbund – Svenska Typografförbundet, som bildades 1886. Redan fyrtio år tidigare, 1846, bildade Stockholmstypograferna Nordens första fackförening.

Grafikerna är kända för sin stolthet och stridbarhet, något som kanske grundar sig i det kunskapsmonopol de har haft. Om de strejkade kom inga tidningar, böcker, skrifter eller visitkort ut helt enkelt. De har därmed kunna sätta kraft bakom sina krav. Den snabba tekniska utvecklingen har gjort grafikernas oumbärlighet mindre och antalet yrkesutövare mindre.

1973 gick Svenska Typografförbundet, Svenska Bokbindareförbundet och Svenska Litografförbundet samman och bildade Grafiska Fackförbundet. Då hade förbundet 38 000 medlemmar. I dag har medlemsantalet sjunkit till 21 000.

Det nya förbundet GS kommer att ha drygt 65 000 medlemmar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.