Industriarbetarnas tidning

Internationell aktion för bil­industrin

25 maj, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Företag och regeringar måste samarbeta med oss i de fackliga organisationerna för att rädda bilindustrin. Det var budskapet i en gemensam internationell aktion vid Internationella Metallfederationens, IMF:s, pågående kongress i Göteborg.

Ofta verkar det som om både regeringar och fackliga organisationer tävlar med varandra och slåss om allt färre jobb inom den hårt krisdrabbade fordonsindustrin.

Men vid en gemensam manifestation på måndagen uppvisades en enad facklig front till förmån för industrin. IF Metalls ordförande Stefan Löfven, tyska IG Metalls ordförande Berthold Huber och det amerikanska bilarbetarfacket UAW:s vice ordförande Bob King ställde gemensamma krav på regeringar och företag om räddningsaktioner till förmån för fordonsindustrin.

– Vi måste få till stånd ett långsiktigt samarbete både med regeringar och bilföretag för att rädda jobben. Arbetslöshet är en mycket dyr historia i alla civiliserade länder, sa Berthold Huber.

Hårdast i kritiken mot den egna regeringen var IF Metalls Stefan Löfven:

– Vi i IF Metall har tagit vårt ansvar genom att sluta ett krisavtal, men regeringen har gjort väldigt lite. Vi kräver aktiviteter från regeringen och att den inte lämnar bilarbetarna i sticket, sa Löfven.

Krav på införandet av en skrotningspremie på äldre bilar har framförts av facken i Sverige och Berthold Huber kunde berätta vilken succé detta blivit i Tyskland:

– Vi fick en skrotningspremie på 2 500 euro (drygt 25 000 kr) på äldre bilar och det har lett till ett uppsving för försäljningen av nya bilar. Skrotningspremien har räddat mellan två och tre hundra tusen jobb i Tyskland, sa Huber och Stefan Löfven var inte sen att haka på:

– Det är märkligt att vår borgerliga regering ska ha så svårt att fatta att man måste agera. Nu har borgerliga regeringar i Tyskland, Frankrike och Italien infört skrotningspremier, men i Sverige sitter man fortfarande med armarna i kors.

Ofta talas det om konkurrensen mellan fack i olika länder (till exempel mellan Trollhättan och Rüsselsheim när det gällde Saab för några år sedan), men vid måndagens IMF-manifestation ville man hellre prata om samarbete:

– Vi har som organisationer naturligtvis ett ansvar gentemot våra egna medlemmar, men vi är helt övertygade om att vi tillsammans med fack i andra länder får en större slagkraft än om vi agerar var för sig, sa amerikanen Bob King.

– Visst finns det en konkurrenssituation när jobben står på spel och folk slår vakt om sitt eget. Men som fackliga organisationer tror vi inte att konkurrensen har någon framtid, sa Berthold Huber.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.