Industriarbetarnas tidning

Skyddsombud inför rätta i dag

14 maj, 2009

Skrivet av ÅKE LIF

I dag ställs han inför rätta, skyddsombudet som själv skadades tillsammans med en annan arbetare vid en arbetsplatsolycka.
Det som bland annat ska prövas i Umeå tingsrätt är om ett skyddsombud har ett särskilt ansvar enligt lagen när det gäller att vidta åtgärder på arbetsplatsen.

Olyckan inträffade för några år sedan vid grävandet för en avloppsledning vid Tegs kyrka i Umeå. Ett ras inträffade och två arbetare fick rasmassor över sig. De skadades lindrigt.

I utredningen kom det fram att byggföretaget, Peab, inte gjort det som behövdes för att förebygga att arbetstagare skulle kunna skadas genom ras. Därför åtalas företagets platschef.

Så långt låter det som ett normalt arbetsmiljömål. Men det anmärkningsvärda är att åklagaren Kjell Janneson fann att även skyddsombudet åsidosatt ”vad som enligt arbetsmiljölagen ålegat honom till förebyggande av olycksfall”. Därför åtalades också skyddsombudet.

När Dagens Arbete skrev om fallet väckte det mycket starka reaktioner. Experter menade att det skyddsombud inte har något juridiskt ansvar utan att det helt vilar på arbetsgivaren. Många skyddsombud runt om i landet menade att det är meningslöst att ta på sig detta förtroendeuppdrag om det skulle innebära att man också kan ställas till ansvar för sådant man inte har något reellt inflytande över.

Protesterna mot åtalet strömmade in. Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson överlämnade tidigare i år en lista till åklagarmyndigheten i Umeå som undertecknats av 1 200 personer, bland annat av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och av vice ordförandena Per Bard och Ulla Lindqvist.

Åtalet saknar juridisk grund, menar de som protesterat. Det ska nu prövas i rätten.

Skyddsombudet, nu 53 år, vill inte uttala sig före rättegången.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen