Industriarbetarnas tidning

GS första internationella gäst

2 juni, 2009

Skrivet av

Christine Kavata från Uganda är nybildade fackförbundet GS första internationella gäst. För tre år sedan tvingades hon ta uppdraget som ordförande för Ugandas grafiska fackförbund. Nu har hon hittat sin roll.

Christine Kavata är lite hemlig med sin ålder. Innan hon valdes till ordförande för sitt fackförbund UPPPAWU (Uganda Printers Paper Polyfiber and Allied Worker’s Union) fick hon ständigt höra att hon var för ung.

– Den förre ordföranden sa att jag inte hade nog med erfarenhet och att jag inte skulle säga till honom vad som borde göras.

Men det var idéerna och hennes ifrågasättande som fick fart på förbundet. Tillsammans med andra aktiva krävde hon ordning, förändringar och en ny ledning.

– Men att de skulle utse mig till ordförande trodde jag inte.

De andra visste att hon skulle tveka och höll planerna hemliga. I slutändan fick hon övertalas med hot om att andra skulle lämna förbundet för gott om hon inte tog uppdraget som ordförande.

Då var det bara sex år sedan hon först kom i kontakt med facket. Hon skrattar åt sig själv när hon minns hur hon trodde att facket (trade union på engelska) var en sammanslutning för folk som sålde saker.

Situationen för facken i Uganda har förbättrats sedan regeringen ändrade lagstiftningen, säger Christine Kavata. Men många arbetsgivara är fortfarande negativa till facken, särskilt utländska företag som etablerar sig och motarbetar facklig organisering.

– Regeringen har sett genom fingrarna. De har sagt att företagen är viktiga, att de måste komma in i vårt land. Men jag tror att presidenten också kommer att förändra hur han ser på utländska investerare.

Den viktigaste utmaningen för facken i Uganda är att värva många medlemmar, säger hon. Då kan de ta en viktig roll i fattigdomsbekämningen och utvecklingen av samhället.

– Om jag fick träffa presidenten skulle jag säga till honom att ”välstånd för alla” som han har lovat, inte är möjligt om inte facken är med. Vi har mycket kunskap och om man ger facken makt kan välståndet nå direkt till folket.

Den här veckan besöker hon Sverige inbjuden av Leif Mettävainio på det nybildade förbundet GS. De lärde känna varandra under ett jämställdhetsprojekt finansierat av fackligt bistånd. Här ska hon hämta inspiration, säger hon. I dag, tisdag, åker hon till Rinkeby och Socialdemokraternas EU-kampanj.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.