Industriarbetarnas tidning

Många frågetecken kvarstår

16 juni, 2009

Skrivet av

DA-ANALYS: Är detta mannen som står för kulorna i nya Saab? Augie K Fabela (bilden), grundare av den ryska telekomjätten Vimpelcom. Har han pengarna? Kunskapen? Ännu kvarstår många frågetecken kring Koenigseggs övertagande.

Amerikanen Fabela tar plats som styrelseordförande i Koenigsegg Group, det nybildade konsortium som i dag skrivit en avsiktsförklaring att ta över Saab Automobile.

Fabela blir också en av konsortiets största ägare med 22 procent av aktierna.

Frågan är om det är han som står för pengarna i Saabs nya ägare.

Det har såtts många tvivel kring det skånska sportbilsföretaget Koenigseggs intresse för Saab.

Hur ska ett litet företag med en årsproduktion på 20 bilar kunna ratta en bilfabrik som behöver tillverka minst 150 000 bilar per år för att bli lönsam? En biltillverkare som dessutom aldrig producerat mer än 130 000.

Det kommer att behövas goda idéer och hårt arbete, men inte minst pengar när Saab ska förvandlas till den nya superbilen. Bilproduktion kostar ofantliga summor, i synnerhet när man ska utveckla nya plattformar, vilket Saab behöver göra om några år. 10, 15, kanske 20 miljarder kronor brukar sådana äventyr gå loss på.

Varje biltillverkare behöver kapitalstarka ägare. Där räcker inte familjen Koenigseggs entusiasm till. Därför har också den ledande familjemedlemmen försökt lugna oron med att förklara att det nybildade Koenigsegg Group ”är ett finansiellt starkt konsortium”.

– Det är inte det lilla bilföretaget Koenigsegg som tar över. Vi är en köpstark grupp, säger Christian von Koenigsegg till TT.

Hur starkt det är vet inte många. GM bör ju veta. Och den svenska regeringen lär snart få veta. Näringsdepartementets statssekreterare Jöran Hägglund säger i dag att ”det ser ut som om de har en genomtänkt idé”.

Vad Augie K Fabela har med sig i boet från den ryska telekom-boomen kan man bara spekulera om.

Men om han är den kapitalstarke intressenten som dessutom intar ordförandestolen i styrelsen för Saabs tilltänkta ägare kommer han att ha ett tungt inflytande över företagets utveckling.

Men det är inte bara han och de andra i Koenigsegg Group som har Saabs öde i sina händer.

Europeiska investeringsbanken är en nyckelspelare. Det är därifrån som välbehövliga 600 miljoner dollar kan lånas. Och då måste den svenska regeringen ge garantier för lånet.

General Motors är en annan. De måste stå fast vid sina löften om att skicka över verktyg och produktionsutrustning från Rüsselsheim till Trollhättan. Annars kan inte Trollhättefabriken få tillbaka tillverkningen av 9-5:an. Och vad säger Opels kommande ägare om att skicka iväg utrustning?

Den amerikanska konkursdomstolen är en tredje nyckelspelare. Det är de som avgör vad som ska hända med GM:s fordringar på 10 miljarder kronor på Saab. Efterskänka eller utkräva?

Därutöver måste Saab hitta partners när de ska utveckla nya plattformar. De behöver dela kostnaderna med andra tillverkare. Med vilka då?

I morgon samlas fordringsägarna – mestadels underleverantörer – till ackordsförhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Den ska ta ställning till om leverantörernas fordringar på 10 miljarder kan skrivas ned med 75 procent. Allt tyder på att så kommer det att bli.

Nedskrivna leverantörsskulder och nu en intresserad köpare som skrivit en avsiktsförklaring – utgångsläget har avsevärt förbättrats för den plågade Trollhättefabriken.

Men det kan dröja innan alla bitar är på plats.

För några veckor sedan trodde de flesta att det var klart med vem som kom att ta över Opel. Kanadensiska Magna hade skrivit en avsiktsförklaring – precis som Koenigsegg Group.

Men nu börjar tyska regeringen i stället snacka om Fiat eller kinesiska Beijing Automotive som möjliga ägare.

Någon gång i höst beräknas Koenigsegg Group stå som ny ägare till Saab. Och då lär fler än General Motors och den svenska regeringen veta vad den nye ägaren går för.

Texten korrigerad den 16 juni 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.