Industriarbetarnas tidning

”Många vet inte vad facket är”

26 juni, 2009

Skrivet av

Facket satsar hårt på Peace & Love i Borlänge. IF Metall Mittdalarna har femton personer på plats på Sveriges största festival.

Elin Thimardahl och Patrik Jernberg är två av IF Metallarna på plats.

– Jättekul att jobba här, säger de.

Till vardags jobbar båda på Cederroths i Falun där de bland annat tillverkar schampo, tvål och diskmedel.

– Vi trodde inte så många skulle komma och vilja prata med oss, säger de.

IF Metall samsas med Handels, Kommunal, Byggnads och Elektrikerna i LO-tältet (bilden) där också Dagens Arbete är på plats.

En soffgrupp har placerats utanför tältet och många festivalbesökare kommer för att sätta sig en stund.

– Då får vi chans att prata med dem en stund. Många vet inte vad facket är, men det är inget svårt att väcka deras intresse, säger Elin.– Så fort vi pratar om vilken lön de ska ha så spetsar de öronen.

Men Elin , Patrik och de andra finns inte bara runt LO-tältet.

– Vi går runt på festivalområdet och på campingen också. Det är jätteviktigt med uppsökande verksamhet.

Du kanske också vill läsa…

Hundratals tyckte till om DA

Även i år var Dagens Arbete på plats under Peace & Love-festivalen i Borlänge. Många läsare tog chansen att berätta vad de tyckte om tidningen. – Bildreportagen är mycket uppskattade hos många. Vårens omslag får både ris och ros och inte minst våra krönikörer väcker starka känslor. Alla synpunkter vi får in hjälper oss att […]

Röda laget drog Centern vid näsan

LO-aktivisterna drog centerungdomen vid näsan. Centerns ungdomsförbund satsade på Peace & Love-festivalen i Borlänge – och fick svar av facket. Den som passerade centerungdomens tält kunde få en grön lösnäsa i plast. Enligt Cuf:s informationsmaterial är den gröna lösnäsan ”en tydlig protest mot dagens arbetsmarknad”. Centerungdomen protesterar bland annat mot turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. […]

Festivaler ska locka unga till facket i sommar

Några kartonger packade med fackligt informationsmaterial, ett tält och några engagerade medlemmar har blivit receptet för att locka unga till facket. I alla fall om tältet står på en musikfestival. – Festivaler är ett ypperligt tillfälle att nå ut till unga. Det är där de samlas, säger Lisa Wernstedt, informatör på IF Metall. Närmast på […]

Träffa DA på Peace & Love

I morgon torsdag kör Sveriges största festival i gång på allvar. 35 000 besökare väntas till Peace & Love i Borlänge. Dagens Arbete är med. Mötley Crüe, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, A Camp, Ulf Lundell, Thåström och hemmasönerna i Mando Diao är några ur startfältet som i år gör Peace & Love till landets mest besökta […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.