Industriarbetarnas tidning

”Vad hjälper coachning när det inte finns jobb?”

30 juni, 2009

Skrivet av AGNETA PERSSON

Regeringen vill bota den stigande arbetslösheten med jobbcoachning åt var och en som drabbats. Helt fel lösning, anser Socialdemokraterna som hellre skulle se en större satsning på utbildning.

I år beräknas arbetslösheten hamna på 6,7 procent (åldersgruppen 16-64 år, heltidsstuderande som söker jobb är inte inräknade). Nästa år förväntas den ha stigit till 8,6 procent. I tidigare lågkonjunkturer har antalet arbetsmarknadsutbildningar gått hand i hand med arbetslösheten: ju högre arbetslöshet, desto fler utbildningsplatser.

Men den här gången har regeringen ett nytt recept mot arbetslösheten: jobbcoachning. Den som mister jobbet ska med hjälp av en coach få lära sig att skriva meritförteckningar, fundera över vad man är bra på, slipa på jobbsökartekniken, sälja sig själv.

– En coach kan bidra med råd och hålla motivationen uppe, säger moderaten Hillevi Engström som är ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Forskning från IFAU (institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, reds. anm.) visar att jobbsökaraktiviteter är säkraste vägen till ett nytt jobb. Även i sämre tider finns jobb att söka, däremot kan tiden till ett nytt jobb bli längre.

Fel, anser socialdemokraten Sven-Erik Österberg (bilden) som är Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.

– Vad hjälper jobbcoachning när det inte finns några jobb? I en högkonjunktur kan man satsa på coachning men att låta Arbetsförmedlingen expressutbilda arbetslösa personer till ”coacher” och sedan låta dem ”coacha” andra arbetslösa i en lågkunjunktur – det är fel insats och ett ineffektivt sätt att använda skattepengar. Vi vill satsa på utbildning.

I senaste numret av Dagens Arbete har vi tittat närmre på regeringens välfärds- och arbetsmarknadspolitik. Vi har besökt Sandviken som är den ort som drabbats hårdast av lågkonjunkturen. Här riskerar var sjätte invånare, och drygt var tredje under 25 år, att vara arbetslös inom två år. Sammanlagt har Sandvikens arbetslösa i år 30 platser på arbetsmarknadsutbildningar att dela. Det är långt färre än det fanns mitt under brinnande högkonjunktur. Några nya platser ser det inte heller ut att bli.

Läs hela Dagens Arbetes granskning De ska få hjälp av krisens vinnare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?