Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa byter sällan yrke

8 juli, 2009

Arbetslöshetsförsäkringen fungerar inte som en omställningsförsäkring. Alltför få arbetslösa söker jobb på annan ort eller byter yrke. Det konstaterar Riksrevisionen i en aktuell granskning.

Lagen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) föreskrifter ställer krav på att arbetslösa ska söka olika typer av jobb i hela landet. Samtidigt öppnar föreskrifterna för en rad individuella bedömningar, enligt Riksrevisionen.

Vad gäller kravet att flytta står det i reglerna att Arbetsförmedlingen kan ta hänsyn till familjeskäl under en skälig övergångstid. Men vad som menas med ”skälig övergångstid” är oklart.

Kravet på att byta jobb är också oklart. Reglerna säger att ett ”lämpligt arbete” inte per automatik betyder ett arbete som personen i fråga har utbildning för. Det behöver inte heller betyda att personen har yrkeserfarenhet från just den typen av jobb.

Samtidigt står det att arbetsförmedlaren ska ta hänsyn till yrkeserfarenhet för att undvika onödigt yrkesbyte.

– Det är nästan motsägelsefullt, säger projektledaren Bengt Sundgren.

Utredningen föreslår att IAF förtydligar reglerna och att myndigheten driver rättsfall så att en vägledande praxis bildas.

Arbetsförmedlingen bör också bli bättre på att göra upp handlingsplaner tillsammans med de arbetslösa.

I handlingsplanerna ska skälen anges till varför de arbetslösa inte kan söka olika typer av jobb i hela landet.

Riksrevisionen har granskat ett urval på 551 akter från olika arbetsförmedlingar. Endast 7 procent av de arbetslösa sökte alla typer av jobb. 66 procent sökte jobb i hela landet.

– De flesta akter saknar skäl och tidplaner, trots att det ska finnas med, säger Bengt Sundgren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.