Industriarbetarnas tidning

Dometic lägger ned i Motala

9 juli, 2009

Kylskåpstillverkaren Dometic lägger ned sin fabrik i Motala.
– Det borde vara olagligt att fatta så ogenomtänkta beslut, säger en upprörd klubbordförande Kenny Wikström.

Det var i går onsdag som bolagsstyrelsen tog beslutet om nedläggning. Produktionen av kylskåp flyttas till Elkhart, en stad mellan Chicago och Detroit i USA.

Beslutet kom efter en lång process i vilken facket kopplat in en löntagarkonsult. Konsulten presenterade en rapport som visar att det finns många fördelar med att behålla produktionen i Motala.

– Företagets argument är att försäljningen gått ned så och så mycket, säger Kenny Wikström. Men det är inget skäl att flytta produktionen. Lågkonjunkturen är förstås ett faktum, men det kommer att vända.

Fabriken i Motala är koncernens största i Europa. Den är modern med en hög grad av automatisering. Samtidigt vill Dometic bygga en ny fabrik i Elkhart.

Runt 350 anställda jobbar i Motala, varav 290 verkstadsarbetare. Fabriken kommer förmodligen att stänga tidigast i början av 2010.

– Det är jättedåligt med jobb här i Motala, säger Kenny Wikström. Staden har knappt hunnit repa sig sedan SCI la ner för några år sedan.

– Electrolux spistillverkning finns kvar, men de lär inte anställa några nya.

Dagens Arbete har sökt Dometics marknadsdirektör Rutger Wachtmeister.

I Motala & Vadstena Tidning motiverar han nedläggningen med att försäljningen gått ned 50-55 procent.

Dometic AB ingår i koncernen Dometic Group. Företaget tillverkar, förutom kylskåp, luftkonditioneringar, spisar, med mera.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.