Industriarbetarnas tidning

Dråpslag mot jobben i försvars­industrin

1 juli, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Ett stort varsel om uppsägning väntas vid Bae Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Regeringen måste nu ta ansvar för jobben och miljön och välja det svenskutvecklade truppfordonet Sep, säger facket.

Det var i förra veckan som det blev känt att Försvarets materielverk, FMV, förordar att försvaret ska köpa det finska stridsfordonet Patria.

FMV tycker alltså att försvaret ska köpa finskt stället för det fordon man själv varit med och utvecklat tillsammans med Hägglunds.

Enligt uppgifter i media har skattebetalarna varit med och satsat en miljard på truppfordonet Sep. Och Bae Systems Hägglunds har bidragit med cirka 700 miljoner kronor.

Till media säger Hägglunds representanter att de inte kan förstå varför FMV inte valt ett fordon de själva varit med och utvecklat under många år. Behovsbilden ändras trots allt inte över en enda natt.

Om regeringen följer FMVs rekommendation och köper det finska stridsfordonet riskerar det bli det rena dråpslaget mot svensk försvarsindustri.

På Hägglunds tror marknads- och försäljningsdirektör Tommy Gustafsson-Rask att truppfordonet Sep därmed är död på marknaden. För knappt två år sedan gick Hägglunds miste om en motsvarande engelsk order.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven, som för övrigt började sin fackliga bana på Hägglunds under 1980-talet, tycker att regeringen måste agera. Åtminstone om den tycker att det är bra att vi har en svensk industri.

Stefan Löfven påpekade förra veckan att finländska Patria ägs av finska staten till 73 procent:

– När det gäller upphandling av försvarsmateriel gäller inte EU:s konkurrensregler utan det är en fråga för varje enskild regering att bestämma hur upphandlingen skall ske.

– Det är också förvånansvärt att Sverige inför ett stundande ordförandeskap i EU, då klimatfrågan står högt på dagordningen, inte tänker miljömässigt och väljer ett fordon med utvecklad elhybridteknik, som Hägglunds har, kommenterade Stefan Löfven FMVs beslut att förorda Patria.

Sep är ett tekniskt avancerat fordon. En viktig punkt är ett elhybridsystem, som bland annat gör att det kan gå tyst.

Mellan 300 och 400 av i dag 1 000 anställda väntas bli varslade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?