Industriarbetarnas tidning

Hoppet lever hos BAE Systems

9 juli, 2009

– Vi avvaktar överklagan till länsrätten och får se varthän det leder. Vi har inte gett upp hoppet.
Det säger Ulf Strandberg, klubbordförande på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik.

Frågan gäller huruvida Försvarets materialverk, FMV, ska få köpa det finska företaget Patrias terrängfordon i stället för BAE Systems truppfordon Sep.

BAE Systems vd David Allot påpekar i ett kritiskt brev till regeringen att den svenska staten investerat totalt 1 miljard kronor i utvecklingen av Sep. BAE Systems själva har investerat runt 600 miljoner kronor.

Företaget har också överklagat beslutet att välja Patria till länsrätten. BAE Systems menar att upphandlingen strider mot lagen om offentlig upphandling på olika punkter.

Det handlar bland annat om att den ekonomiska bedömningen inte varit tillräckligt långsiktig. Skulle FMV köpa BAE Systems vagnar kan det till exempel innebära intäkter från royalties under en lång tid framöver.

I förra veckan varslade Hägglunds 320 anställda, av totalt runt 1 000. Det är ännu oklart hur många verkstadsarbetare som berörs. Förhandlingarna börjar i augusti.

– Skulle Hägglunds mista beställningen från FMV får det stor betydelse, inte bara för de anställda hos oss, säger Ulf Strandberg. På varje person som får gå drabbas 3-4 andra, brukar man säga.

– Det finns många underentreprenörer och konsulter här på orten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.