Industriarbetarnas tidning

Skogsbolagen startar egna maskinlag

2 juli, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Under 1990-talet blev det trend i skogsbolagens styrelserum att göra sig av med de anställda skogsarbetarna. ”Starta eget”, uppmanades de. Nu är skogsbolagen mindre dogmatiska och kan starta egna maskinlag igen.

– Ett nytt lag startades upp för ett år sedan, annars handlar det mest om att försöka komplettera med nytt folk när någon slutar, berättar Bengt Rös, avdelningsordförande i GS 10 Mälardalen och fackets huvudförhandlare i Stora Enso Skog.

Entreprenörer avverkar ungefär 60 procent av volymen i Stora Enso.

– Vi tillhör de skogsbolag som har mest anställda skogsarbetare och har ett 40-tal egna lag. Men sånt kan ändra sig snabbt. I Finland har Stora inte en enda egen maskin, påminner Bengt Rös.

Under vintern och våren minskade avverkningen. Då fick entreprenörerna sköta avverkningen medan de egna lagen stod stilla och med tillfälligtvis andra arbetsuppgifter. Nu är avverkningen igång igen och till hösten gäller i stort normal avverkning, enligt företagets prognoser.

Likadant verkar det vara i Holmen enligt vad Knut Johansson, huvudförhandlare för skogsarbetarna, berättar. Liksom att de egna lagen blir fler.

– De senaste 5-6 åren har det blivit en del nya lag anställda. Exempelvis i Norrköpingsdistriktet bildade man ett nytt lag och tog över ett annat entreprenadgäng som annars hade splittrats sedan ägaren avlidit.

Efter en snabbräkning bedömer han att Holmen har ett 20-tal egna lag i varierande storlek som utgör mellan 20 och 25 procent av avverkningskapaciteten. Och att de egna maskinlagen ökar något.

– Situationen i skogen känns inte lika dyster längre. Det har heller inte varit tal om uppsägningar.

SCA har nyss anställt ett kustlag i Umeå och ska anställa ytterligare ett lag i Lycksele, berättar tidningen Skogen. Bristen på maskinförare gör att företaget nu anställer egna lag.

– Vi har ett 15-tal egna lag, förklarar Rolf Edström, informationschef i SCA Products.

– Det strategiska beslutet är att ha 10-15 procent avverkning i egen regi. Det gäller i botten men varierar regionalt utifrån förutsättningarna.

SCA har nog varit mer lyckligt lottade än konkurrenterna när det gäller avverkningen, gissar Rolf Edström:

– Vi har haft nästan normal avverkning hela tiden, problemet har varit vissa obalanser i sortimentet.

Sveaskog fick däremot kalla fötter när konjunkturen dök förra året. Avtalen med en rad entreprenörer sades upp i vintras med följd att anställda skogsarbetare varslades.

– De flesta varsel har återtagits. Nu tuffar det på för fullt, särskilt i sågverken. Vi har däremot en del massaved på lager, konstaterar Kurt Larsson, skogsarbetare i Sveaskog och suppleant i Sveaskogs styrelse.

Sveaskog avverkar cirka 40 av volymen med egna maskinlag.

– Målsättningen i företaget är att starta fler egna lag. Nu håller man på att mer aktivt fylla igen vakanser i lagen.

– Den låga kronkursen har gynnat efterfrågan på virke. Vilket är bra. I alla fall på kort sikt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.