Industriarbetarnas tidning

Ungdomar vill ha individuella löner

3 juli, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Krav på större inslag av individuell lönesättning och en viss misstro mot de fackliga organisationernas förmåga. Det visar en opinionsundersökning bland ungdomar (25-30 år) som Novus Opinion gjort och som redovisades i Almedalen på fredagen.

En majoritet av de tillfrågade ungdomarna vill ha en mer individuell lönesättning än i dag och var rätt tveksamma till vad facket kan göra för dem. Organisationerna som beställt undersökningen, fackförbundet Ledarna och arbetsgivarorganisationen Almega, var vid ett seminarium nöjda med resultatet:

– Det här visar att det blir omöjligt att hålla fast vid dagens centralstyrda modell, sa Ledarnas ordförande Annika Elias.

– Ja, lönesättningen måste helt klart flyttas ut på företagen i större utsträckning än i dag. Vi kan inte fortsätta sitta i Stockholm och centralstyra lönebildningen, sa Almegas vd Jonas Milton.

Fackliga och politiska företrädare vid seminariet var, inte helt överraskande, lite mer avvaktande till kraven på mer individuell lönesättning.

– Arbetsgivarna har misslyckats med att informera sina anställda om varför de fått en viss lön, alltså hur prestationen förhåller sig till lönen, sa Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.

– Ungdomarna som svarat i undersökningen hoppas naturligtvis alla att individuella löner ska ge dem högre lön. Men det arbetsgivarna är ute efter är en större lönespridning och då kommer även många att få lägre löner, sa Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg.

Men det fanns vid seminariet ändå en enighet om att mycket förändrats på arbetsmarknaden och att det är ett argument även för att lönebildningen måste förändras:

– Tidigare när alla arbetare var utbytbara enheter var det naturligt att alla fick samma lön. I dag ser det inte ut så och därför måste också lönesättningen blir mer individuell, sa Jonas Milton, Almega.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.