Industriarbetarnas tidning

”Vi måste satsa oss ur krisen”

2 juli, 2009

Skrivet av HANS LARSSON

Aldrig mer får vi låta finansmarknaden leda oss in i en sådan kris som vi befinner oss i nu. Genom att sätta demokratin och människan framför marknaden kan en upprepning undvikas. Och nu gäller det att satsa oss ur krisen.

Omkring detta rådde stor enighet i en internationell facklig panel vid ett LO-seminarium under den pågående Almedalsveckan i Visby.

– Genom att organisera fler blir facket starkare och kan sätta press på politikerna, för att dagens finanskris aldrig ska upprepas, sa LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Just den fackliga organisationsgraden lyftes fram som ett problem. Inom EU är bara 25 procent av arbetskraften med i facket.

– Den höga organisationsgraden i Norden är unik. Hos oss är bara 8 procent av arbetarna med i facket, berättade estniska LO:s ordförande Harri Taliga.

I Baltikum har den ekonomiska krisen slagit extremt hårt.

– Vi hade i Estland åtta gyllene år fram till 2007, med över 60 procents tillväxt, bara 5 procents arbetslöshet och fördubblade löner under ett år. Men sedan rasade allt 2008, sa Harri Taliga.

– Nu rasar lönerna, kraftiga nedskärningar görs i välfärden, tillväxten förutspås hamna på minus drygt 10 procent och arbetslösheten på 15 procent.

Marie-Louise Knuppert från LO i Danmark slog fast att det inte är arbetarna som orsakat den ekonomiska krisen, utan det nyliberala marknadstänkandet:

– Marknaden löser inga problem, tvärtom. Nu måste politiker, fack och företag tillsammans lösa problemen, till exempel genom att sätta fart på investeringar i infrastruktur. För även i kriser finns möjligheter, om politikerna bara vill lyssna, sa Marie-Louise Knuppert.

Sveriges LO-ordförande var dock pessimistisk om möjligheterna att få de styrande svenska politikerna att lyssna:

– Fredrik Reinfeldt säger bara ”inga fler stimulanspaket”. Men jag är övertygad om att lösningen är investeringar. Bygg ut välfärdssystemen, satsa oss ur krisen.

– Och arbetsgivarnas krav på frysta eller sänkta löner kan aldrig bli ett sätt att konkurrera med omvärlden. Vi ska konkurrera med kvalifierade jobb, hög kompetens och skicklighet, inte med låga löner, sa Wanja Lundby-Wedin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.