Industriarbetarnas tidning

Fackets hjälptelefon går varm

28 augusti, 2009

Skrivet av MARTINA LINDBERG

Rättvis lön, ingen semesterersättning och uteblivet anställningsbevis. Det är några av de vanligaste ämnena som sommarjobbande ungdomar frågar om.

De flesta samtalen kommer in från branscher inom fackförbunden Hotell och restaurang, Kommunal och Handels. Drygt 4,5 procent av samtalen och e-posten kom från industriarbetande ungdomar.

Men oavsett fackförbund frågar majoriteten om samma sak.

– I princip så handlar alla frågor om vilken lön man ska ha beroende på ålder, säger Ewa Lundell vid LO.

Fackets hjälptelefon är ett återkommande forum sedan början av 1990-talet. Dit kan unga vända sig när de har frågor om sina sommarjobb. Tjänsten är gratis och blir allt populärare för varje år.

Totalt har det i år kommit in över 3 200 ärenden till fackets hjälptelefon. Det är 1 355 stycken fler än året innan. Som tidigare år är frågor om lön vanligast. Men frågor som ökat mest i år är kring ärenden där unga har blivit lovade jobb som de senare inte fått.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.