Industriarbetarnas tidning

Stefan Löfven: Ett oerhört framsteg

18 augusti, 2009

Skrivet av

Ett viktigt steg framåt, även om allt inte är klart. Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande, ser positivt på att Koenigsegg Group kommit överens med General Motors om att få köpa Saab.

– För sex månader sedan började rekonstruktionen av Saab Automobile. Vilken många dömde ut. Nu kan företaget kliva ur rekonstruktionen. Det är ett oerhört framsteg.

Men ändå återstår viktiga knutar att lösa innan allt är klart.

Visserligen tyder allt på att Saab får de statliga garantier som behövs för att låna 600 miljoner dollar ur den europeiska investeringsbanken EIB. Men det fattas ändå uppskattningsvis 300 miljoner dollar för att klara finansieringen.

– Där måste vi alla hjälpas åt att hitta lösningar. Det är i första hand en fråga för såväl de nya som de gamla ägarna och staten. Men även vi inom IF Metall är beredda att hjälpa till med idéer och synpunkter.

Finansieringen av kommande modeller är det stora frågetecknet i Saabs affärsplan, anser Löfven.

– Finansieringen hör ihop med produktprogrammet. Därför är det viktigt att finansieringen löses.

Tycker du att Koenigsegg Group är en trovärdig ägare till Saab?

– Vi har inte sett hela bilden än. När vi bedömer tilltänkta ägare så gör vi det utifrån ett antal viktiga kriterier. Finns det en långsiktighet? Finns det tillräckligt med finansiella muskler? Hur vårdas Saabs varumärke? Hur ser man på kopplingen produktion och utveckling i Sverige?

– Det där är avgörande frågor för oss, oavsett om det gäller Saabs eller Volvos tilltänkta ägare.När det gäller Volvo Personvagnar har Sveriges Ingenjörer tagit initiativ till ett konsortium som vill ta över Volvo. Hur ser du på det?

– Jag har full respekt för deras bedömning. Jag har ingen uppfattning egentligen. Det viktiga är att inte stänga några dörrar. Vi bedömer intressenter utifrån de kriterier jag räknade upp.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen