Industriarbetarnas tidning

Stefan Löfven: Regeringen visar inget intresse

19 augusti, 2009

Skrivet av

17 procent av medlemmarna i IF Metall är i dag arbetslösa. De hade kunnat vara betydligt färre om regeringen och arbetsgivarna visat lite intresse, säger Stefan Löfven, förbundsordförande.

I länder som Tyskland och Frankrike har inte arbetslösheten exploderat som i Sverige.

Detta mycket tack vare permitteringslöner som gjort att företagen kunnat behålla arbetskraften. Och mycket tack vare skrotbilspremierna som fått fart på industriproduktionen.

För snart ett år sedan, i mitten av september, kontaktades regeringen av IF Metall. Förbundet ville hitta en lösning som skulle kunna dämpa uppsägningarna.

– Vi skulle ha kunnat rädda många, men inte alla, från arbetslöshet. Framför allt hade det varit en offensiv åtgärd om folk hade kunnat ha jobbet kvar och samtidigt kompetensutvecklats. Då hade vi kunnat gå stärkta ur krisen.

Regeringen visade inget som helst intresse, enligt Stefan Löfven. – Det var nej, nej, nej hela tiden.

Han är också besviken på arbetsgivarna.– De kunde bara tänka sig att diskutera frågan om vi prolongerade vårt nuvarande avtal. De var helt fokuserade på den frågan, vilket kändes mycket märkligt.

I dag ökar industriproduktionen i konkurrentländer som Tyskland och Frankrike. I Sverige föll den med 6,8 procent.

– De länderna har ett enormt försprång. De har ju folk på plats och kan köra igång direkt när det vänder.

– Våra företag lär nog först krama ur vad de kan av den bemanning som finns innan de nyrekryterar. Men sedan ska de söka folk, anställa, lära upp. Under tiden har vi tappat mycket mark, alldeles i onödan.17 procent av IF Metalls medlemmar motsvarar 50 000 människor. Siffran kommer att stiga under hösten då många varsel utlöses och uppsagda får lämna sina artbetsplatser.

Det tillfälliga krisavtalet, som IF Metall tecknade i mars, uppskattas ha minskat uppsägningarna med 12 000 personer.

– En nödåtgärd som gjordes fem i tolv. Alla andra möjligheter som vi prövat var uttömda, säger Stefan Löfven. Vi hade kniven på strupen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.