Industriarbetarnas tidning

300 gruvjobb räddade i Malmfälten

29 september, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Jobben för tre hundra personer totalt räddas i Malmfälten. LKAB ser inte längre någon övertalighet.
– Äntligen, kommenterar Gruvfyrans ordförande Thomas Nilsson.

IF Metalls Thomas Nilsson andas optimism och lättnad. Äntligen släpper ovissheten. Det blir inga varsel som företaget tidigare nämnt som högst möjlig åtgärd.

Förklaringen är att efterfrågan ökar igen. Visserligen talas det om priser jämförbart med 2007 års nivåer men orderböckerna fylls.

– Ja, det ser ganska ljust ut. Vi har en tajt organisation och delade inte uppfattningen tidigare att det finns en övertalighet. Därför känns det befriande att ledningen ser det på samma sätt.

Inte minst viktigt är det för ungdomen som kan hoppas på en framtid i regionen, säger Thomas Nilsson. Sedan krisen i våras har 240 visstidsanställda i LKAB fått gå hem.

– Nu gäller full produktion igen.

Företaget ska fortsätta att jaga kostnader. Ledningen har ett beting att minska dem med 800 miljoner kronor framöver. Investeringar på 1 500 miljoner skjuts även på framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.