Industriarbetarnas tidning

Ännu ett steg närmare Saab-affär

7 september, 2009

Skrivet av

Koenigsegg har nu löst hela finansieringen av Saab-affären, enligt uppgifter till regeringen. Men än väntar två avgörande steg innan affären är i hamn.

För några veckor sedan gick Koenigsegg Group ut offentligt och begärde ett statligt lån för de sista tre miljarder kronor som saknades för att finansiera köpet av Saab Automobile från General Motors. Det var en förfrågan som möttes av ett hårdnackat nej.

Nu uppger Koenigsegg till regeringen att finansieringen är löst på annat sätt, skriver TT. Statssekreterare Jöran Hägglund säger att den information regeringen fått ser lovande ut och att en färdig finansiering ökar möjligheterna för Saab att få lån i Europeiska investeringsbanken (EIB). Mer än så kunde inte Jöran Hägglund lova i dag.

Saab behöver låna 4,3 miljarder kronor för att utveckla ny teknik inom miljö och säkerhet. Men ett lån från EIB kräver att svenska staten ställer upp med lånegarantier, och något sådant besked lämnades alltså inte i dag. Om det blir ett ja från regeringen ska dessutom EU-kommissionen godkänna lånegarantierna innan affären är i hamn.

IF Metalls klubbordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, har hela tiden trott att situationen för Saab ska lösa sig. Han tar för givet att staten ska uppfylla sitt löfte om lånegarantier.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.