Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa praktiserar i ring

1 september, 2009

Skrivet av MARTINA LINDBERG

En ring av roterande arbete. I stället för att gå hemma får arbetslösa i Skellefteå nu chansen att praktisera på olika teknik- och industriföretag.

I Skellefteå har arbetsförmedlingen, IF Metall och olika teknikföretag gått ihop och tagit fram ett praktikprojekt för arbetslösa.

– Vi är en hårt drabbad region med många varsel, och vi ser det här som en början på något nytt, säger Per Lindbäck, ombudsman vid IF Metall Norra Västerbotten.
Han menar att praktikringen är en möjlighet för arbetslösa och varslade att ta vara på tiden och utbilda sig. De får dock ingen mer ersättning än a-kassa, men får i gengäld högre kompetens och blir en större resurs. Ett av målen är att deltagarna ska bli attraktivare på arbetsmarknaden när företagen har råd att börja anställa igen.

Praktikringen är ett 16 veckor långt program med 16 platser. Fyra grupper spenderar en månad på varsitt företag. Första veckan läser man teori om produktionsteknik och ekonomi, men även saker som det aktuella praktikföretaget tycker är viktigt. Efter det väntar tre veckors praktiskt arbete. Sedan roterar grupperna och börjar på ett nytt företag.

I dag är tio företag involverade i praktikringen. Främst gäller praktikringen för yrkesgrupperna med svetsning och CNC-operativ för svarvare, fräsare och arbete med bearbetningsmaskiner. Men ombudsmannen hoppas att praktikringen med tiden ska utveckla sig mot fler arbetsområden.
– Vår förhoppning är att ha nya ringar och kunna fortsätta projektet, säger Per Lindbäck.

MARTINA LINDBERG

Fakta
Deltagande företag i praktikringen:
IMK System, Nordtek, Contector (Boliden och Skelleftehamn), Vetab, ETAB Maskin, Ferex, Stilmek, Megadoor, Nymek och Arje.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.