Industriarbetarnas tidning

IF Metall startar jobbförmedling

18 september, 2009

Skrivet av

Jobbförmedling för arbetslösa medlemmar kan bli verklighet i IF Metalls avdelning i Norra Älvsborg. Förbundet centralt har visat stort intresse och utreder möjligheten att erbjuda alla medlemmar samma service.

Arbetslösheten inom industrin har exploderat. Färska siffror visar att var femte IF Metallmedlem är arbetslös. Avdelning 29 Norra Älvsborg började redan i maj att undersöka om det var möjligt att starta jobbförmedling för arbetslösa medlemmar.

– Vi har ett stort nätverk med arbetsgivare. Dessutom är det ett sätt att höja medlemsvärdet, säger Per Källvik, ombudsman på avdelningen.

Rent tekniskt är det tänkt att medlemmarna lägger upp sin profil eller CV på IF Metalls hemsida. Arbetsgivare i behov av arbetskraft kan sedan gå in och söka på kompetens.

– Det handlar inte om att konkurrera med Arbetsförmedlingen, utan ett komplement.

Den tekniska biten är redan löst och Per Källvik hoppas att jobbförmedlingen kan komma igång vid årsskiftet.

IF Metall centralt har nappat på idéen och nu har en arbetsgrupp, där Per Källvik ingår, bildats. Projektet i Norra Älvsborg ska utvärderas sista mars nästa år. Om resultatet är lyckat kan alla IF Metalls arbetslösa medlemmar komma att omfattas av jobbförmedlingen under nästa år.

Danska Metall har liknande modell som funnits i 15 år.

– Den är lite mer avancerad. Och vi behöver inte uppfinna hjulet två gånger. Vi kommer att titta närmare på deras arbete, säger Per Källvik.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen