Industriarbetarnas tidning

IF Metall vill ha särskilda avtal för unga

15 september, 2009

Skrivet av

IF Metall öppnar upp för lägre ungdomslöner i industrin. Och arbetsgivarna är positiva. Men det rör sig om yrkespraktik. Inga riktiga jobb.

IF Metall vill träffa avtal om en form av yrkespraktik i industrin för att bemöta den ökande ungdomsarbetslösheten. Tanken är att ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden via ett så kallat yrkesår. Satsningen riktar sig till unga mellan 18 och 20 år.

– Vi måste dra vårt strå till stacken. Dessutom kommer det att behövas välutbildad arbetskraft när många går i pension de närmaste åren, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, välkomnar IF Metalls initiativ, men tycker att anslaget kunnat vara bredare.

– Jag har sett pressmeddelandet. Och jag ser gärna att vi kan diskutera ungdomslöner i ett vidare perspektiv, säger han.

IF Metall vill träffa avtal om yrkesåret med tre arbetsgivarorganisationer. Teknikföretagen, Stål- och Metall Arbetsgivareförbundet och Industri- och kemigruppen.

Parterna ska träffas så fort som möjligt. IF Metalls ambition är att få till stånd ett avtal före årsskiftet.

–Vi hoppas att regeringen hjälper till med finansieringen, säger Stefan Löfven.

Enligt IF Metalls förslag ska yrkesåret gälla de 12 första månaderna av en anställning. Ute på arbetsplatserna ska det lokala facket och arbetsgivarna kunna avtala om en särskilt introduktionslön. Ett centralt avtal ska fastställa en lägsta lön.

Är det inte en risk att arbetsgivare utnyttjar ungdomar som billig arbetskraft i stället för att anställa på riktigt?

– Ungdomarna ska inte utföra ordinarie arbetsuppgifter. Formerna kommer att regleras i ett centralt och i lokala avtal, säger Stefan Löfven.

Hur många som kan komma att omfattas av yrkesåret är osäkert. Men IF Metall räknar med att upp till 10 000 ungdomar kan komma ut i industrin med hjälp av satsningen.

En förutsättning för introduktionslönen är att den anställde har en godkänd utbildning inom Teknikcollege eller en annan godkänd gymnasieutbildning som kompletterats med yrkesutbildning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.